Un equip especialitzat desinfecta uns contenidors a la residència Sant Cebrià de Tiana. Foto: Aj. de Tiana

La residència Sant Cebrià de Tiana ha confirmat que des de l’inici de la pandèmia del coronavirus s’han produït almenys 15 morts entre els seus usuaris. Segons assenyala el consistori a través d’un comunicat, 38 del total de 75 residents del geriàtric han donat positiu a les proves de detecció de la Covid-19 i 24 interns més presenten simptomatologia compatible. A més, cinc dels avis han hagut de ser hospitalitzats en algun dels centres sanitaris de referència de la zona.

Segons apunten des de l’Ajuntament, les proves de detecció de la malaltia realitzades per l’equip d’atenció primària desplaçat al centre conclouen que només cinc dels residents no es troben afectats per la Covid-19. Això suposa que gairebé el 90% dels interns de l’equipament podrien estar infectats per coronavirus. Els cinc usuaris no infectats ja han estat aïllats i traslladats a altres centres sociosanitaris del Barcelonès Nord per evitar que poguessin acabar contagiant-se.

La crítica situació del geriàtric municipal -que només compta amb la meitat de la plantilla habitual perquè la resta es troba de baixa- ha obligat l’equipament a incorporar una desena de treballadors derivats des del Departament d’Afers Socials, Treball i Famílies o bé contactats per la mateixa direcció del centre.

INVESTIGACIÓ
Malgrat que la residència ja ha patit un nombre considerable de defuncions entre els seus usuaris, la confirmació oficial de morts no es va fer pública fins al passat dissabte. “Els primers 15 dies d’inacció han provocat un contagi massiu. L’Ajuntament hauria d’haver intervingut la gestió de la residència quan hi va haver les primeres sospites i neguit per part de les famílies. Hem perdut un temps preciós per actuar amb mesures de protecció per als residents”, assenyala Isaac Salvatierra, portaveu del grup municipal de Junts per Tiana.

Des de l’únic partit de l’oposició consideren que “l’ocultació de l’estat de salut dels residents ha estat una greu negligència” i advoquen per obrir una investigació per esbrinar perquè es va trigar gairebé dues setmanes a fer públics els primers possibles casos de contagi. “Moltes famílies es van assabentar per Twitter que hi havia persones infectades a la residència”, assegura Salvatierra, que denuncia una gran falta d’empatia vers els familiars dels interns. El portaveu lamenta la falta de mitjans i material per als treballadors del geriàtric i demana al Departament de Salut que assumeixi el control de la direcció del centre.