Jordi Serra, candidat del PSC a l’alcaldia, ens rep quan falta menys d’un mes per a les eleccions municipals. Parla de les seves expectatives electorals sense deixar de banda els principals debats de ciutat. I tampoc defuig l’autocrítica. “He après dels errors”, assegura.

Les eleccions del 2011 les va perdre Jordi Serra o les va guanyar Xavier García Albiol?
Ni una cosa ni l’altra. Badalona va ser l’única ciutat de Catalunya on el PSC va treure més vots el 2011 que el 2007. Crec que la campanya va ser correcta i, contra molts pronòstics, vam mantenir 9 regidors. Però, després, els pactes van ser els que van decidir donar l’alcaldia a Albiol.

Es repetirà la història el pròxim 24 de maig?
No. Jo crec que nosaltres farem un bon resultat. Sortim a guanyar i estic convençut que ho podem fer. Estem fent bé la campanya i penso que cada vegada els ciutadans estan més cansats del PP. M’ho diuen pel carrer: els han enganyat i volen que fem fora Albiol i els seus de l’Ajuntament.

Continuar com a cap de llista era la millor opció per al partit?
Sí, és clar. A mi em va escollir per unanimitat l’assemblea i, a més, vam fer unes primàries amb dos altres candidats que no van aconseguir el nombre suficient d’avals.

Li preguntava des d’un punt de vista de renovació.
L’important no és la renovació. L’important és que puguis dir que després d’haver governat durant anys ets honest i eficaç. I això jo ho puc dir. Deixant de banda que ja ens hem renovat. Concretament, la meitat de la llista és nova.

Però vostè és regidor des de l’any 2003. Se sent una cara vella?
No, en absolut. I com ja li he dit, no crec que es tracti d’un tema de nou o vell, sinó de si s’és eficaç i honest. Això és l’important. Hi ha altres candidats que fa molt més temps que estan a l’Ajuntament que jo i que no poden parlar en aquests termes.

Què aporta Jordi Serra a la política badalonina que no tinguin els candidats dels altres partits?
Honestedat i eficàcia, com li he dit, i capacitat de treballar amb modèstia. D’entregar-me a la meva ciutat sense necessitat de sortir a la foto ni de posar plaques amb el meu nom a cada racó. Crec que això és important, perquè reflecteix el tarannà de les persones. Jo no utilitzaré l’Ajuntament en benefici propi ni enganyaré la gent. No diré que faré una cosa que després no pugui complir. I tot plegat deixant de banda que també aporto experiència, tant de govern com d’oposició. I he après dels errors que vaig cometre.

Ha fet prou autocrítica?
I tant, travessar el desert durant quatre anys t’ensenya moltes coses. Crec que he fet suficient autocrítica per, si torno a l’alcaldia –que espero que sí–, poder fer-ho millor de com ho vam fer en el seu moment. Tot i que crec que no ho vam fer malament, també li dic.

Quin és el seu model de ciutat?
En aquests moments, el meu model de ciutat passa per reactivar Badalona. Actualment la ciutat està abandonada en molts aspectes, sobretot des del vessant econòmic i social. Nosaltres tenim un programa molt clar en aquest sentit, amb mesures concretes i factibles.

Què és el primer que farà si és alcalde?
Treure la taxa injusta que actualment paguen les persones grans que necessiten teleassistència. Nosaltres vam universalitzar aquest servei i el primer que va fer el PP va ser posar una taxa a totes les persones que se’n beneficien. Dit això, també farem un programa perquè el curs vinent els nens i nenes ja puguin socialitzar els llibres de text a les escoles. No enganyarem la gent dient que tindran llibres gratuïts, sinó que impulsarem un programa decidit de socialització de llibres. I també intentarem frenar alguns disbarats que s’han fet des d’un punt de vista urbanístic.

Quins?
El projecte del mercat Maignon, que és un autèntic desastre, o algunes modificacions del PGM que s’han fet perquè s’instal·lin Mercadones a la ciutat, per posar només dos exemples.

S’és a temps de frenar-ho?
Estic convençut que sí, perquè es tracta d’aprovacions inicials. Per tant, estic segur que hi ha marxa enrere. Sobretot perquè hi ha molta gent que té clar que s’han de fer les coses d’una altra manera, també des d’un punt de vista financer.

Precisament les finances municipals van ser una de les primeres crítiques del PP envers l’herència socialista quan va arribar a l’alcaldia. Albiol va dir que es va trobar un desgavell financer.
Això és una gran mentida. El deute de l’Ajuntament de Badalona ha augmentat un 50% des que Albiol és alcalde. Això de l’herència rebuda era una mena de mantra que van anar repetint tota la gent del PP en aquell moment, començant per Rajoy. Però bé, jo no entraré en aquest tipus de picabaralles. Quan entrem a governar no em dedicaré a criticar el que m’he trobat, sinó a mirar cap endavant i a tancar el parèntesi del PP ràpidament.

Perquè hi hagi un govern alternatiu tot apunta que es necessitaran pactes. Està disposat a pactar amb CiU, Iniciativa o, fins i tot, ERC?
El PSC té experiència d’haver governat amb aquests tres partits i, en algunes ocasions, amb majories àmplies. Nosaltres sempre hem volgut que a Badalona hi hagi un govern sòlid amb una majoria de regidors al Ple. Per tant, estem disposats a arribar a acords amb altres partits clarament. I estic segur que ens podrem entendre perquè tots estem d’acord que Badalona necessita un canvi. Però cal tenir clar que, per fer-ho possible, és indispensable un PSC fort.

Posaran l’alcaldia com a condició?
Nosaltres sortim a guanyar, com li he dit, i, per tant, no penso en haver de posar com a condició l’alcaldia. Si guanyem, no crec que ningú ens ho discuteixi. Ara bé, de tot això ja en parlarem quan toqui en funció dels resultats que hagi tret cadascú.

No ho tenen parlat ja? Es rumoreja que sí…
No, no ho tenim parlat. No hi ha cap pacte no escrit ni cap cosa que s’hi assembli. El que sí que em sembla que hi ha és una voluntat tàcita per part de tots els partits que ens presentem, menys el PP i potser Ciutadans, que cal un canvi a la ciutat. Badalona no pot continuar sent el feu del PP a Catalunya. La majoria de ciutadans no ho volen i, per tant, ens exigeixen que ens posem d’acord per canviar-ho. Ja n’hi ha prou de polèmiques diàries, de casos de corrupció, de promeses incomplertes…

Fins a quin punt tot això ha desgastat Albiol? Mediàticament sembla més enfortit que mai…
Mediàticament parlant hi ha una síndrome d’Estocolm que és un error, perquè el que s’ha viscut a Badalona és realment un govern populista a l’estil de la Marbella de Gil i Gil. Però és que, a més, el control dels mitjans de comunicació en aquesta ciutat és una barbaritat.

De tots?
No, de tots no, però de molts sí. Que a mi, cap de l’oposició i exalcalde, no m’hagin entrevistat ni una sola vegada en quatre anys als mitjans públics, per exemple, denota que allà hi ha una censura per evitar que l’oposició tingui veu. La gent que critica el PP no ha tingut veu en els mitjans públics de la ciutat. I en alguns de privats tampoc. S’ha tapat la boca de molts mitjans i, sobretot, de l’oposició que critica el govern. Crec que s’han traspassat els límits tolerables.

I més enllà dels mitjans, a peu de carrer Albiol s’ha desgastat?
Jo crec que sí. Tots els despropòsits han tingut ressò ciutadà. La gent té memòria. Ho veurem el 24M.

Albiol diu, no només que guanyarà, sinó que augmentarà la representació. Quin és el seu pronòstic?
El meu pronòstic és que hi ha molta gent que pensa com nosaltres, que amb quatre anys n’hi ha prou. Jo crec que Albiol no guanyarà les eleccions, sinó que les guanyarà el PSC i que canviarem l’alcaldia.

Ho creu o ho desitja?
No només ho desitjo, que també, sinó que ho crec. I estic convençut que serà així.

Està convençut que el PSC serà la força més votada.
Sí, i que estarem en condicions de formar un govern obert, plural, que representi tota la ciutadania i que es dediqui a treballar per la ciutat.

Des d’Iniciativa diuen que poden ser la força més votada i que els temps del PSC a la ciutat s’han acabat…
Fa dotze anys que sento a parlar del ‘sorpasso’ i mai no es produeix ni es produirà.

Fins a quin punt els pot afectar que Avancem-MES hagi apostat per presentar-se amb ERC?
Són quatre militants comptats que es van donar de baixa i tots quatre van a la llista d’ERC. Si tot això fos representatiu, els hauria seguit una sèrie de gent afiliada al PSC que l’hauria deixat en solidaritat seva. Hem tingut quatre baixes i això és el que hi ha. No crec que ens afecti el més mínim.

I la irrupció de Guanyem Badalona en Comú?
Bé, aquest projecte es redueix bàsicament a la CUP i, per tant, és una proposta independentista que tampoc crec que ens afecti per res electoralment parlant.

Tampoc els pot afectar la possible entrada de Ciutadans?
No ho sé. No crec que compartim tant electorat com diuen. De fet, crec que Ciutadans pot fer més mal al PP. Només cal mirar el que aquesta setmana ha dit la candidata d’aquest partit a Barcelona, Carina Mejías, sobre la manifestació de l’Onze de Setembre a la Meridiana. Ciutadans és com el PP, però amb una cara més amable.

Però és un partit que està de moda. Creu que també pot entrar amb força a Badalona?
Una cosa són les enquestes i una altra treure el 5% dels vots per poder entrar al Ple. Això són uns 5.000 vots. No és tan fàcil convertir les expectatives en vots i en regidors. Li dic per experiència. La mateixa que em fa pensar que a nosaltres ens anirà bé.

Si no es així i es torna a repetir la història, com li preguntava al principi, s’ha parat a pensar l’escenari que li espera a Badalona i també a Jordi Serra?
En cap moment, perquè l’escenari que li espera a Badalona és d’un canvi de govern, n’estic convençut. I pel que fa a mi, ja li he dit que no m’he parat a imaginar cap escenari de futur, ni en positiu ni en negatiu. La meva expectativa en aquests moments és guanyar les eleccions el 24M i que Badalona pugui tenir un nou govern que la torni a posar on es mereix. Li dic sincerament.