Visita guiada Mònica Bernabé

La periodista Mònica Bernabé fa una visita guiada a una de les seves darreres exposicions. Foto: Mònica Bernabé

La caiguda del govern de l’Afganistan el passat 15 d’agost va agafar per sorpresa a la comunitat internacional. La ràpida successió dels esdeveniments i l’entrada triomfal dels talibans a la capital Kabul tornava a posar la mirada en una regió que en els últims anys s’ha escapat del focus dels grans mitjans.

“Ara tothom s’hi ha fixat, però mentre es gestava aquesta situació no es va fer res per evitar arribar fins aquest apunt”, assenyala contundent Mònica Bernabé. Aquesta periodista –que va viure vuit anys al país i hi ha tornat recentment com a enviada especial per al diari Ara– va ser l’encarregada d’encetar ahir les jornades Obrint Fronteres d’enguany, en una carpa situada a la plaça Pau Casals, amb una xerrada sobre la situació actual de l’Afganistan després de la presa de poder dels mal anomenats nous talibans.

“Aquests talibans són els mateixos de sempre. Sí que és veritat que em va ser més fàcil acreditar-me com a periodista amb aquest govern que amb l’anterior, però això és perquè necessiten donar una bona imatge internacional. Estan arruïnats i volen ser reconeguts com el govern legítim afganès”, assegura Bernabé, que apunta que la llibertat dels periodistes estrangers s’acaba quan proves d’informar sobre qualsevol protesta considerada “il·legal” per les autoritats.

En aquest sentit, la periodista no només alerta de la profunda crisi econòmica que pateix el país, que ha col·lapsat de ciutadans que volen fugir les poques ambaixades encara obertes , sinó que també posa la mirada en la crítica situació d’aïllament forçat que pateixen les dones. “Si tens més de 12 anys, t’has de quedar a casa. No pots estudiar, anar a la universitat o treballar. Totes les organitzacions de dones han desaparegut i també s’han clausurat totes les cases d’acollida per a dones maltractades, que ara es veuen sense cap sortida”, lamenta Bernabé, que malgrat tot reivindica el paper del burca com un element d’anonimat i protecció. “Tendim a banalitzar-lo i jutjar-lo des de la nostra realitat a Catalunya. Tanmateix, a les zones més insegures de l’Afganistan, el burca dona una sensació de protecció a les dones”, remarca.

Bernabé considera que la caiguda del govern afganès encara és molt recent com per valorar la importància i magnitud de l’arribada al poder dels talibans, però sí que fa una crida a mantenir l’atenció mediàtica sobre la regió. “Seguir explicant que passa és fonamental per combatre la impunitat dels talibans”, conclou.

Sàhara, joves i fotografia

L’extens programa de les jornades Obrint Fronteres 2021 també inclou un petit cicle de tres activitats sobre el conflicte al Sàhara Occidental, diversos tallers per a joves i una exposició del fotògraf Lucas Vallecillos sobre explotació infantil.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram