El riu Besòs en una imatge d’arxiu. Foto: Jordi Pujolar (ACN)

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet impulsarà en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) un nou projecte per convertir el riu Besòs en un refugi de biodiversitat. Aquesta iniciativa -finançada per les dues administracions i que compta amb un pressupost de prop d’un milió d’euros- pretén avançar en la renaturalització de l’espai fluvial situat al terme municipal i preveu diferents actuacions com la creació de noves zones de vegetació o d’una llacuna que s’utilitzarà com un espai didàctic a l’aire lliure.

“Hem retornat la vida al riu, però no ens podem conformar”, assegura al respecte l’alcaldessa Núria Parlon, que considera el nou projecte com un salt qualitatiu important respecte a la primera gran intervenció en aquest sentit que es va dur a terme al riu fa prop de dues dècades. Parlon confia que la iniciativa esdevingui un factor clau en la transformació ecològica de la ciutat i un “revulsiu” per a la dinamització econòmica i social.

Entre les diferents actuacions previstes destaquen la creació de llacunes per fomentar el retorn de peixos i amfibis, la creació d’una aula ambiental visitable per a escoles i famílies, un observatori d’ocells o camins didàctics per a l’observació. Malgrat que les dues primeres fases d’aquest projecte de renaturalització tindran lloc a Santa Coloma, l’AMB preveu estendre la iniciativa al tram del riu que correspon a Montcada i Reixac el 2027.