Infografia: Albert Baldó

Els veïns de Sant Crist tenen molt clar què volen pel seu barri i així ho han expressat en una enquesta realitzada per set entitats de la zona juntament amb el grup municipal d’ICV-EUiA. En total s’han repartit 4.000 enquestes entre mitjans d’octubre i mitjans de novembre del 2010. Tot i així, d’aquests milers no­més s’han pogut recollir 666 totalment acabades. Una xifra, segons la organització, per sobre del mig miler de documents que s’esperaven que fossin aprofitables per la consulta.

Els veïns han escollit com a molt necessari pel barri, amb una aclaparadora majoria (534 vots) la construcció de rampes i escales mecàniques per salvar els desnivells de l’orografia de Sant Crist. I successivament un ambulatori (506 vots); la construcció dels laterals de l’autopista (419 vots); incrementar el transport públic (397 vots) i, finalment, la rehabilitació i man­teniment de la via pública i el mobiliari urbà (383 vots). To­tes aquestes accions s’emmarquen dins de les cinc prioritats que han escollit per millorar Sant Crist. De fet, l’estructura del qüestionari permetia optar entre 18 propostes, de manera que es podien assenyalar tantes com es cregués oportú i, a la vegada, es podien enumerar per tal d’ordenar-les segons la prioritat. A més s’oferia la possibilitat d’afegir qualsevol proposta o opinió que no estigués inclosa entre aquestes 18.

Precisament, els aspectes que han afegit més els enquestats a títol personal (fora de les opcions establertes) han estat aspectes relatius a la seguretat ciutadana – increment de la vigilància per part de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra -, la neteja i dedicar més esforços a la integració de nou vinguts, tot i que queda clar que pels veïns la seguretat no està entre les cinc prioritats.

L’elaboració de l’enquesta; l’organització de la seva distribució; les activitats de suport a la campanya, i després la recollida i l’estudi dels resultats s’han anat fent en diverses reunions en les quals hi ha participat les associacions veïnals de Sant Crist; Sant Crist de Can Cabanyes; la Mussara; l’Associació de Comerciants de Sant Crist de Can Cabanyes; l’Associació Socioesportiva Sant Crist; la comunitat del pàrquing Batllòria; els afectats pel lateral de l’autopista i diferents veïns a títol personal.

LA PARTICIPACIÓ, CLAU

El president del grup municipal d’ICV-EUiA, Carles Sagués, destaca el treball “en equip” per realitzar aquesta enquesta i, sobretot, la necessitat de “traduir totes aquestes demandes i consens entre veïns i entitats en reclamacions al govern municipal i a la mateixa Generalitat”. De la mateixa manera es posiciona el coordinador de la Mussara, que a banda de felicitar a veïns i entitats per la participació també demana que la consulta acabi sent “vinculant”, de manera que els polítics que governin escoltin el model de barri escollit pels mateixos veïns. D’altra banda, qui s’ha mostrat un pèl més crític amb la consulta ha estat l’Associació de Veïns de Sant Crist. El seu president, Manuel García, ha agraït a Iniciativa el seu interès per arreglar el barri però també els ha recordat que “mentre governaven van tenir temps per fer-ho”.

PERFILS I RESULTATS

L’edat, les necessitats i la zona del barri on viuen els veïns consultats han fet decantar la balança de les seves respostes. És curiós comprovar com els habitants de Sant Crist que viuen en una orografia més complicada i de major edat són els que prioritzen l’ambulatori i unes rampes o escales mecàniques per facilitar la seva mobilitat. També els comerciants opten per aquestes demandes per fer més amables els carrers i permetre un millor flux de clients. En canvi, les demandes dels més joves – estudiants de l’IES la Pineda-, fan referència a equipaments culturals com ara una biblioteca.