Cartell que indica el tancament provisional de la platja del Litoral. Foto: Twitter (@LaMareaVerdeSAB)

Nou cas de sòls contaminats a Sant Adrià de Besòs. El consistori ha decidit tancar la platja del Litoral després de constatar la presència de contaminants a la sorra que podrien suposar un risc per a la salut de les persones, ja que es tracta de materials que podrien ser cancerígens. La troballa d’aquestes substàncies perilloses es produeix després que aquesta zona del litoral del municipi es veiés en l’últim any afectada per temporals i que s’hi realitzessin recentment les primeres actuacions per a la instal·lació de la futura estació de cables submarins de fibra òptica.

Segons apunta el govern local en un comunicat, l’últim estudi que s’havia dut a terme a la platja l’any 2020 va determinar que la capa superficial de la sorra no implicava risc per a la salut, però indicava que això podria canviar en cas que es produïssin “moviments de terra o determinats fenòmens atmosfèrics”. El pas dels diversos temporals i les actuacions a la platja per la nova estació de cables submarins van portar el consistori a demanar un nou estudi de la sorra, publicat pel Tot Barcelona, que ha conclòs que hi ha risc per a la salut en una zona concreta de la platja.

Davant d’aquest resultat, l’administració local ha apostat per tancar l’espai de manera preventiva prioritzant la “protecció de la salut de les persones” i a l’espera de nous informes per part del Consorci del Besòs i a l’Agència Catalana de Residus. La previsió era que a principis de juny s’iniciés la temporada de bany, data que ara anirà lligada a l’arribada dels resultats definitius dels estudis demanats.

PROTESTA I DENÚNCIA
Prop d’un centenar de persones es van concentrar diumenge per reclamar solucions per a la contaminació de la platja del Litoral convocades per diverses entitats ecologistes com Airenet, la Marea Verde de Sant Adrià o Stop Crematori. Des de les agrupacions apunten que les administracions ja tenien coneixement de la presència d’aquests contaminants des del 2017 i que les substàncies trobades són nocives per als infants.

Des de l’any 2018 l’Ajuntament de Sant Adrià està duent a terme tot un seguit d’accions per valorar la situació del sòl en espais potencialment contaminats del municipi. Un dels casos més sonats va ser el del passeig de la Rambleta, on la pressió de les entitats va aconseguir aturar les obres de remodelació de la via després de detectar possibles restes d’escòria provinents de les grans indústries de la zona de mitjans del segle XX.

Dos milions per descontaminar el passeig de la Rambleta de Sant Adrià
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram