cuina fantasma

Imatge d’arxiu d’una cuina fantasma a Barcelona. Foto: Blanca Blay/ACN

Els mesos de pandèmia i confinament van provocar un esclat de les comandes de menjar a domicili. A Barcelona van començar a emergir les anomenades cuines fantasma. És a dir, cuines sense cap més instal·lació en les quals s’elaboren els àpats que després es repartiran a domicili.

En general, els veïns d’aquestes cuines acostumen a patir molèsties pel que fa a les olors, als sorolls o fins i tot per l’aglomeració de repartidors que provoquen. L’enduriment dels permisos per obrir-les a la capital catalana n’està desplaçant la instal·lació a altres ciutats de la metròpoli, com ara Sant Adrià. De fet, i segons la informació que facilita l’Ajuntament, ja n’hi ha una d’instal·lada al carrer de Sant Oleguer, a tocar de Badalona, i n’hi ha una més en tràmit per obrir al carrer d’Eduard Maristany.

En un comunicat, el consistori assegura que l’increment de la implantació de les cuines fantasma “és motiu de preocupació per a l’Ajuntament”. Per això, es volen regular les condicions d’implantació que hauran de complir aquests establiments.

El consistori ho farà a través d’un procés de consulta pública prèvia a l’aprovació d’un planejament urbanístic. Per a Antoni Pons, president de l’Associació de Veïns Sant Joan Baptista, “és positiu que l’Ajuntament s’avanci a una situació que pot acabar portant problemes”. Pons critica, tanmateix, que el procés participatiu engegat (en el qual es poden aportar propostes fins al dia 27) “no el conegui ningú”.

Actualment, el sistema encara no ha recollit cap proposta.