La represa d’aquestes obres en terreny possiblement contaminat va aixecar polseguera a Sant Adrià. Foto: Twitter (@adrivilfer)

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs s’ha compromès a realitzar noves proves per la possible contaminació del sòl a la zona de la Catalana. En la sessió del Ple del mes de juliol celebrada aquest dilluns, els grups van aprovar per unanimitat la moció presentada per Sant Adrià En Comú, ERC i Movem, que demanava analitzar un terreny on actualment hi ha una zona verda i que en el passat podria haver estat el magatzem d’una empresa química local.

La proposta ha comptat també amb el suport de l’equip de govern, que, malgrat assegurar que a l’arxiu municipal no consta cap indici d’aquest magatzem, s’ha compromès a realitzar noves proves del sòl en tots els espais catalogats com a zona verda del municipi. “Més enllà del que diuen els mapes actuals hem de fer cas del que diuen els veïns de la zona que constaten l’existència d’aquest magatzem. No podem canviar el passat dels nostres sòls, però sí el seu futur”, assenyalava al respecte la regidora de Sant Adrià En Comú Irene Aldabert, que agraïa en la seva intervenció la tasca d’identificació de terrenys possiblement contaminats que han realitzat entitats com la Marea Verde de Sant Adrià.

En aquest sentit, les formacions també van insistir en la necessitat de fer proves en els solars de la Catalana on es va instal·lar originalment aquesta empresa química local, un espai que va ser notícia a principis de juliol després que diversos veïns alertessin de la represa d’unes obres en el terreny sense tenir en compte la seva possible contaminació. Des del consistori remarquen que en aquesta zona abans hi havia pisos i solars, però apunten que s’exigiran les anàlisis del sòl en el moment que es demani el canvi d’ús d’industrial a residencial.

Polèmic ús del romanent

En la sessió de dilluns també es va aprovar la utilització d’una part del romanent per al finançament d’activitats ordinàries del consistori. La proposta va tirar endavant gràcies al suport de Ciutadans i Movem i malgrat la negativa de la resta de formacions, que van criticar la falta de comunicació per part del govern local i que la partida no es destini a “cobrir les necessitats” dels veïns.