Sabater

Sabater ha mantingut una conversa amb el periodista Vicent Partal. Foto: Guanyem

L’exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha presentat oficialment la seva candidatura a la batllia de la ciutat aquest dimarts a la tarda, a la Sala de Teatre del Círcol. L’ha acompanyada el director de Vilaweb, Vicent Partal, i tots dos han conversat durant ben bé una hora.

La llevantada que ha patit durant tot el dia la ciutat no ha impedit que la sala s’omplís de gom a gom. Companys de partit, col·legues de govern municipal, ciutadania en general i alguns personatges destacats com ara l’actor Guillermo Toledo han assistit a l’acte, que ha començat amb alguns minuts d’endarreriment. Mentre el públic s’asseia, a poc a poc, el músic badaloní Guillem Bautista ha amenitzat l’espera interpretant clàssiques i romàntiques melodies al celo. Un cop acabada la música i assegut tothom, l’acte ha començat amb un vídeo que recuperava algunes de les propostes i polítiques que va dur a terme el govern municipal liderat per Sabater que va sortir de les urnes l’any 2015: “Veníem del carrer, érem al carrer i vuit anys després no hem deixat de ser-hi”, s’ha sentit en el vídeo.

Preguntada per Línia Nord abans de començar l’acte, Sabater ha expressat que “la campanya serà polaritzada i es visibilitzaran dos caps visibles que poden articular majories, amb dos projectes de ciutat totalment oposats”. Un missatge que ha volgut deixar clar des del principi de l’acte: “El resultat de les eleccions municipals a Badalona sortirà inevitablement de la confrontació entre el model de ciutat de Xavier García Albiol i el que defenso jo”.

La candidata de Guanyem ha insistit en el fet que la seva proposta implica transformar Badalona i no pas canviar-la, responent així a la campanya que va tirar endavant el candidat popular ara fa dos mesos. Albiol va fer col·locar una pancarta enorme a la mateixa plaça de la Vila, amb un disseny molt semblant a la campanya del referèndum del 9N, en què assegurava voler canviar Badalona, i no pas la ideologia de cap votant. “Està intentant seduir els independentistes, és molt kafkià, però és així”, ha declarat Sabater.

“Desànim generalitzat”

Asseguts ja al banc que ocupava l’escenari de la sala, Vicent Partal ha encetat l’acte recordant els anys d’amistat que ell i Sabater porten a l’esquena i ha fet notar que “la ciutat està molt pitjor ara que l’any 2015”. En resposta, Sabater ha explicat que “un dels problemes més greus que té la ciutat és que s’està instal·lant una mena de desànim generalitzat, hi ha desesperança i noto com se’m visibilitza a mi com la candidata que pot fer front al fatalisme del fet que torni a guanyar Albiol”.

Tot plegat, ha continuat la candidata, per liderar un “projecte de contrapoder a allò que representa Albiol, que és el model excloent d’una Badalona que no il·lusiona”. La representant de Guanyem ha dedicat molts minuts a parlar, pel que diuen les enquestes, del seu gran rival. “Quan Albiol diu de canviar Badalona, podem pensar que a ell Badalona no li agrada i potser el que voldria és expulsar els pobres de la ciutat. Nosaltres el que volem és expulsar la pobresa i que tothom pugui continuar vivint a Badalona, tot millorant les seves condicions de vida”, ha dit l’exalcaldessa.

Sabater Guanyem

Sabater creu que les eleccions seran un duel entre Albiol i ella. Foto: Guanyem

Ara bé, si per a Sabater la campanya és cosa de dues propostes, sens dubte no serà només cosa de dues persones. L’aritmètica electoral deixa entreveure que, un cop més, els partits progressistes hauran d’entendre’s si no volen que el PP acabi per governar la ciutat. “Com és d’important que no guanyi Albiol?”, li ha demanat Partal. Com a exemple per a la resposta, Sabater ha acusat el popular de “posar a sou de l’Ajuntament a Jordi Buxadé, l’eurodiputat de Vox, que és un falangista (… ). Badalona és una ciutat d’acollida i no ens podem permetre com a ciutat tenir de governant el representant més clar del racisme. Si Albiol guanya l’alcaldia, tindrem la vergonya d’aportar als Països Catalans una extrema dreta comparable a la de Le Pen”, ha manifestat Sabater.

“Com més grans són els reptes, més força tinc i més ganes tinc d’entomar els problemes”, ha resumit Sabater quan se li parlava de les mancances de la ciutat. Per acabar la conversa, Partal li ha demanat d’enumerar tres iniciatives per les quals Sabater es pugui enorgullir, d’aquí a quatre anys, d’un nou hipotètic mandat al capdavant de l’alcaldia.

D’una banda, Sabater ha desitjat que Badalona sigui referent “en polítiques de seguretat humana”. Per a l’exalcaldessa, el més important de la seguretat “és preservar la vida, això vol dir sanitat, habitatge i altres condicions que fan de la vida de les persones més segura. Aquest es un concepte transformador i innovador”. En segon lloc, ha esmentat que la ciutat té molt de talent pel que fa a l’organització popular: “Fa vergonya i pena que a la ciutat manin les polítiques d’Albiol. M’agradaria que el gran moviment de vitalitat associativa i esportiva badaloní es pugui cohesionar amb polítiques públiques de cogestió, que facilitin la feina de les entitats”. Per acabar, Sabater ha parlat de recuperar l’orgull de ciutat: “Ens toca sortir d’aquesta inèrcia de pessimisme, no pot ser que només sortim a la tele per desgràcies”, ha conclòs Sabater.

L’encarregada de tancar l’acte ha estat la regidora de la candidatura municipalista i portaveu del grup municipal, Nora San Sebastián: “Ets i seràs l’alcaldessa que Badalona es mereix”, ha assegurat, emocionada.