Dolors Sabater i Montserrat Vinyets en una de les entades al recinte de les Tres Xemeneies. Foto: A.R.

L’exalcaldessa de Badalona i líder de la coalició CUP-Guanyem Catalunya, Dolors Sabater, ha reclamat a la Generalitat que aturi el pla urbanístic de les icòniques Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. En una visita al Barcelonès Nord aquest dijous, Sabater ha emplaçat el govern català a replantejar un projecte que considera que només respon als interessos “especulatius” de grans propietaris i ha anunciat l’inici de tota una sèrie d’accions parlamentàries per aconseguir suspendre l’actual plantejament.

“Aquest plantejament representa un model d’urbanisme especulatiu que no respon als interessos del territori ni a les noves normatives per frenar el canvi climàtic. El moment actual requereix una altra mirada que a la vegada doni resposta a la urbanització d’aquesta gran zona”, ha assenyalat l’exbatllessa, que reclama l’aplicació d’una moratòria per repensar el pla i adequar-lo a les necessitats reals de la zona i dels seus veïns. Sabater també s’ha volgut dirigir a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per reclamar-li més implicació en un projecte que ha de servir per posar el Besòs a l’agenda política i així aconseguir que deixi de ser aquella zona “abandonada i oblidada per les grans inversions i les polítiques de país”.

En la seva visita, Sabater ha estat acompanyada en tot moment de la també diputada del grup Montserrat Vinyets, que ha recordat que el pla urbanístic de l’àmbit de les Tres Xemeneies encara està en procés d’aprovació inicial i que es pot “tirar enrere” i que ha fet un requeriment exprés al conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, per tal de suspendre el projecte abans de la fase definitiva.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la regidora de Guanyem a l’Ajuntament de Badalona Nora San Sebastián, que ha insistit en la necessitat de prioritzar l’habilitació d’un gran parc metropolità amb finançament públic en comptes de la construcció d’un nou barri segregat de la trama urbana i ubicat en una zona potencialment inundable.

ACORD POLÍTIC O TRIBUNALS
A la trobada d’aquest dijous també hi han assistit membres de dues de les entitats més implicades en aquesta transformació de l’àmbit de les Tres Xemeneies. Roger Hoyos, president de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, ha volgut posar èmfasi en la necessitat de definir primer els nous usos de l’antiga central per poder adaptar el pla urbanístic a les demandes del territori i ha reclamat a les administracions que en paral·lel continuïn treballant per descontaminar els terrenys.

Des de l’Associació Els Verds de Badalona, Francesc Alfambra ha remarcat la importància d’impulsar el projecte del Hub Internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau i ha assegurat que, si l’acord polític fracassa, hauran de portar el cas als tribunals a través d’un recurs contenciós administratiu.