Els candidats i simpatitzants de Guanyem van celebrar amb molta eufòria el seu resultat. Foto: Guanyem

Els dies abans de les eleccions només calia escoltar Xavier García Albiol per veure que l’actual batlle en funcions de la ciutat ja es veia quatre anys més duent el timó de la ciutat. Les eleccions de diumenge, però, li tenien reservat al popular un destí diferent, que implicarà el seu retorn a l’oposició i veure com l’alcaldia de la ciutat recau en Dolors Sabater, una professora i activista social i nacional que segurament fa pocs mesos no hauria imaginat mai que seria alcaldessa de la seva ciutat.

Diumenge els badalonins van parlar clar a les urnes. Molts d’ells ho van fer, això també cal recordar-ho, a favor d’Albiol, però és igual de cert que els que ho van fer per un canvi de rumb han vist com els partits als quals van donar confiança poden formar majoria. Guanyem Badalona en Comú, PSC, ERC i ICV-EUiA sumen un total de 14 regidors, xifra necessària per obtenir la majoria absoluta i per investir Sabater, de Guanyem, com la futura alcaldessa.

A partir d’ara s’obren dos escenaris possibles, un cop PSC, ERC i ICV-EUiA ja han confirmat que donaran suport a la investidura de Sabater i a la coalició d’esquerres. El primer escenari és un futur govern tripartit format per Guanyem, ERC i ICV-EUiA, que necessitaria el suport puntual del PSC per garantir la governabilitat de la ciutat. L’altra opció seria que es formi un quadripartit amb els socialistes a dins el govern, que garantiria una major estabilitat. En declaracions a Línia Badalona, el cap de files del PSC, Jordi Serra, assegura que “en principi crec que hem d’estar en aquest govern”, però al mateix temps matisa que “això ho decidirà el meu partit en funció de com vagin les negociacions”.

Encara és aviat per saber què acabarà passant i aquí hi jugarà un paper fonamental l’assemblea que demà celebrarà Guanyem per tal de definir quina serà la seva estratègia. Sabater serà alcaldessa, però segur que a l’assemblea de demà es posaran damunt la taula moltes qüestiones, una d’elles fins a quin punt poden convergir en un govern una formació rupturista com Guanyem i el PSC, un partit que fins al 2011 havia ostentat l’alcaldia des del 1983.

PREC D’ALBIOL AL PSC
Per la seva banda, Albiol va fer dimarts un últim intent per evitar perdre l’alcaldia quan va demanar al PSC que no “regali l’alcaldia a la CUP”. “S’ha de tenir molt present que Guanyem Badalona integra dins seu a la CUP”, va afegir Albiol, que va descriure com a “radical i letal per a Badalona” un possible futur govern format per Guanyem, ERC i ICV-EUiA. La resposta del PSC, feta per Jordi Serra en aquesta mateixa publicació, ha estat molt contundent per deixar clar que de cap manera el PSC es planteja no donar suport a una coalició d’esquerres. “Que Albiol ens demani que l’ajudem a conservar l’alcaldia és patètic”, ha sentenciat Serra.

Per últim, en tot aquest escenari que s’ha obert a la ciutat qui ha quedat en fora de joc és CiU. La formació que lidera Falcó ha vist com els seus dos regidors no seran necessaris per desbancar Albiol, cosa que suposarà que continuï a l’oposició. “Espero que es presenti un projecte realment transformador, centrat en la ciutat i la seva gent”, ha afirmat Falcó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram