La roda de premsa dels pesos pesants del nou govern per exposar el cartipàs. Foto: Ajuntament

Comença l’hora de la veritat. Toca prendre decisions i el nou govern ja ha decidit quina vol que sigui la seva primera gran aposta: la reducció del sou d’entre un 15 i un 25% tant per als càrrecs electes com per als càrrecs de confiança.

Es tracta d’una mesura que, per tal que prosperi, necessitarà afegir quatre vots als que garanteixen els dels regidors de Guanyem, ERC i Iniciativa. És molt improbable que el PP doni suport al govern en la primera gran qüestió del mandat. Per tant, els quatre regidors del PSC tindran la clau perquè la proposta tiri o no endavant i tot apunta que no s’hi oposaran. Fonts del PSC han mostrat a Línia Badalona la predisposició del partit a donar suport a la mesura, tot i que també avisen que “primer de tot cal parlar-ne, ja que encara no s’ha fet”. Precisament, demà el govern ha convocat una reunió amb totes les formacions on segur que es tractarà la qüestió.

“Durant les negociacions per veure si entràvem al govern, ja vam dir que estàvem d’acord en la reducció dels sous i estem oberts a parlar-ne”, apunten les mateixes fonts socialistes. Al mateix temps, afegeixen que “ha de ser una reducció raonable perquè si no al final ningú voldrà fer política”.

Una altra qüestió que aquests dies marca l’agenda política, i que ha provocat una topada entre govern i oposició, és la voluntat del nou executiu local de reduir els càrrecs de confiança. La seva intenció inicial era designar un únic càrrec a cadascun dels set grups municipals, tot i que en el cas dels que formen l’executiu aquests compten amb tota l’estructura de govern.

La proposta, però, no ha estat ben rebuda entre l’oposició i s’haurà de replantejar, ja que igual que els sous, fa falta una majoria al Ple per tirar-la endavant. “Estem d’acord en reduir càrrecs però no amb la proposta del govern, perquè sembla que es vulgui ofegar l’oposició”, expliquen les mateixes fonts socialistes. El que sí que estan disposats a acceptar, afegeixen, és que “la reducció passi dels tres càrrecs actuals a dos”.

Sobre les dues qüestions, fonts del govern només han volgut remarcar que “l’objectiu és aconseguir reduir al màxim les despeses prescindibles”.

Definit i estructurat en cinc àrees el cartipàs municipal

L’estructura definitva del nou govern va ser presentada abans-d’ahir en una roda de premsa a l’Ajuntament encapçalada per l’alcaldessa.

Així doncs, la nova organització municipal es divideix en l’Alcaldia i cinc tinences d’alcaldia: Badalona Habitable, amb el primer tinent d’alcalde Oriol Lladó (ERC) al capdavant; Badalona Pròspera i Sostenible, dirigida pel segon tinent d’alcalde Àlex Mañas (ICV-EUiA); Badalona Democràtica, que la liderarà el tercer tinent d’alcalde Jose Téllez (Guanyem); Badalona Educadora, amb la quarta tinent d’alcalde Laia Sabater (Guanyem) com a cap visible; i Badalona Justa i Inclusiva, que la gestionarà Francesc Ribot (ERC), el cinquè tinent d’alcalde.

També han estat nomenats Maria Gallardo, com a regidora d’Esports; Agnès Rotger, regidora de Serveis Socials; Fàtima Taleb; regidora de Participació i Javier López, regidor d’Espais Públics.

També cal destacar que l’alcaldessa serà la regidora del districte que engloba Llefià i la Salut, barris que són un feu del PP de Xavier García Albiol.