Rubén Guijarro Espai Línia

La sala de conferències de l’Espai Línia es va omplir de persones que van voler seguir la conversa amb l’alcalde Guijarro en directe. Foto: Joanna Chichelnitzky

Quan Rubén Guijarro va ser investit alcalde de Badalona fa un any i mig ho va fer afrontant un repte difícil: treure la ciutat dels focus mediàtics. Sens dubte, es tractava d’una missió estranya per a un polític, però davant la deriva mediàtica que havia pres aquest municipi del Barcelonès Nord en els darrers temps, amb les mocions de censura com el pa de cada dia i la inestabilitat política com a norma, s’entomava com una tasca necessària. Ho ha aconseguit? Badalona ha deixat enrere la ciutat que ha tingut quatre alcaldes en només vuit anys? Guijarro ha fet que la ciutat deixi d’estar a l’huracà informatiu?

Aquesta és una de les preguntes amb les quals va començar la conversa que ahir l’alcalde socialista va mantenir amb el director editorial del diari Línia, Arnau Nadeu, a l’Espai Línia. En el marc del cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur, Guijarro va assegurar que la seva curta gestió al capdavant de l’Ajuntament ha aconseguit que Badalona surti “del circ mediàtic” i que s’hagi posat “la gestió al centre”. “Abans vam tenir els pitjors ambaixadors que pot tenir una ciutat, i d’ençà que soc alcalde, hem tingut una Copa del Rei després de 40 anys, hem desencallat el projecte del canal del Gorg i la façana marítima”, va afegir.

Traient pit

La Copa del Rei de Bàsquet celebrada el febrer passat a Badalona és potser el llegat més important que deixarà aquest any i mig del seu govern. Guijarro va assegurar que “una auditoria externa” ha quantificat en “15,7 milions d’euros” el negoci que va generar l’esdeveniment esportiu. Alhora, la Copa també ha significat una empenta per a moltes instal·lacions que “feia més d’una dècada que no rebien inversions”. Més enllà d’això, però, per a l’alcalde socialista, la Copa ha estat “una injecció d’orgull”. “És molt badaloní tenir dubtes del nostre potencial, però amb la Copa hem cregut en la nostra ciutat i hem millorat molt la seva imatge”, va afirmar per remarcar que Badalona “ha entrat a la lliga de les grans ciutats”. “Si hem fet això en un any i mig, imagini’s el que podríem fer en quatre anys”, va asseverar.

Rubén Guijarro Espai Línia

Rubén Guijarro es va mostrar optimista de cara a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. Foto: Joanna Chichelnitzky

Per altra banda, Guijarro també es va mostrar optimista i satisfet amb la transformació de les Tres Xemeneies. “Ara va de debò”, va dir. “Aquest projecte ha de ser un centre de referència a escala europea i ens ha de donar la capacitat de retenir talent”, va augurar. “Afortunadament, les administracions ens hi hem posat perquè canviï la mirada que hi ha sobre el Barcelonès Nord i perquè deixi de ser l’únic nord pobre que hi ha al nostre país”, va afegir l’alcalde de Badalona.

L’horitzó de les eleccions

Guijarro es va mostrar convençut que en les pròximes eleccions que se celebraran el 28 de maig la ciutadania sabrà valorar la feina feta. “L’objectiu és guanyar les eleccions”, va dir optimista. Malgrat tot, el record dels darrers comicis, on el PSC va ser la tercera força al consistori amb sis regidors, fa preveure que serà el candidat del Partit Popular Xavier García Albiol qui repetirà en la primera posició. És per això que Nadeu va insistir a preguntar a Guijarro pels futurs resultats, però el candidat socialista no es va moure ni un mil·límetre del seu discurs. “Albiol va estar implicat en escàndols de corrupció i paradisos fiscals, i per això la meva intenció és guanyar”, va assenyalar l’alcalde.

Sigui com sigui, el més probable és que Guijarro hagi de pactar amb altres forces polítiques per articular un possible govern –liderat per ell o no–, però, un cop més, el candidat no va voler mullar-se. “Difícilment podria presentar-e en uns comicis pensant en pactes, i per això surto a guanyar”, va insistir.

 

El que queda per fer

Tot i que en molts moments de la conversa amb Nadeu Guijarro es va mostrar triomfalista, l’alcalde també va saber ser autocrític. El candidat socialista és conscient que Badalona té mancances, i entre les més evidents n’hi ha una que clama al cel. La ciutat, de gairebé 220.000 habitants, no té, per exemple, un gerent municipal. Aquesta figura s’encarrega de gestionar i controlar l’organització administrativa de la ciutat. “No s’ha treballat per dotar Badalona d’una estructura organitzativa”, va considerar Guijarro tot reconeixent que el PSC també és responsable d’aquest problema. Amb tot, va afirmar que en el seu curt mandat s’han “posat les bases per revertir aquesta situació”, i el gerent ha d’arribar aviat.

Sens dubte, sanejar administrativament Badalona és un gran repte, però encara ho és més solucionar els problemes de pobresa estructural que viuen alguns barris de la ciutat que es troben entre els més vulnerables de tota Catalunya. Com li va recordar Nadeu, són indrets en els quals la renda per càpita anual dels habitants supera per poc els 4.000 euros. En aquest sentit, Guijarro va dir que per acabar amb la pobresa endèmica són necessàries inversions que sobrepassen la capacitat econòmica d’un ajuntament. És per això que el del PSC va reclamar més implicació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Diputació i fins i tot de la Generalitat.

Rubén Guijarro Espai Línia

Les crítiques a Albiol i Sabater, a qui va titllar dels “pitjors ambaixadors que pot tenir una ciutat”, van ser contundents. Foto: Joanna Chichelnitzky

“Hem d’intentar que ens facin cas des de les administracions, encara més quan des dels municipis del Baix Besòs hi ha hagut una unió a través del Consorci per combatre les desigualtats”, va afirmar Guijarro. En els dos primers casos es tracta d’ens supramunicipals governats pel PSC, però aquest fet no va condicionar Guijarro quan Nadeu li va preguntar si estaria a favor de l’elecció directa dels representants de l’AMB per part de la ciutadania. “Podria plantejar-se, per què no? Podria ser una bona mesura”, va dir. Cal recordar que un dels pesos pesants socialistes a la metròpoli, l’alcalde de Cornellà i vicepresident executiu de l’AMB Antonio Balmón, sempre s’ha mostrat rotundament contrari a aquesta idea.

El debat més badaloní

La conversa no va oblidar un dels temes que sempre està al centre de les discussions entre polítics a Badalona: la inseguretat. Guijarro va assegurar que “els delictes a Badalona creixen per sota de la mitjana d’Espanya, de Catalunya i de l’àrea metropolitana”. “Evidentment, tenim problemes d’inseguretat com totes les ciutats, però tenim un ambaixador, un element distorsionador, que es dedica a destacar constantment fets que passen a tot arreu”, va dir referint-se a Albiol.

Així doncs, el socialista va afirmar que s’ha de parlar de fets i no de paraules. “Els agents de policia incorporats amb Albiol van ser zero, mentre que nosaltres en tindrem 41 de nous”, va assegurar. “La nostra policia ha estat oblidada durant molt temps; cal dignificar-la”, va sentenciar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram