Tot segueix igual a Badalona. Després dels resultats de les eleccions municipals del 26-M, la ciutat es troba en una situació molt semblant a la de fa quatre anys: amb el PP d’Albiol com a força més votada, les esquerres amb possibilitat de sumar majoria i el PSC amb la paella pel mànec.

El candidat popular, Xavier García Albiol, va aconseguir diumenge el 38% dels vots, 7.000 més que el 2015, i onze regidors, un més que el darrer mandat. En canvi, la coalició de Guanyem Badalona en Comú i ERC, que havia nascut precisament per intentar competir amb Albiol, es va quedar a més de 10.000 vots d’igualar els resultats del candidat popular.

L’exalcaldessa Dolors Sabater va convèncer el 25% dels votants badalonins. Uns resultats que li donen només set regidors al Ple, un menys dels que sumaven ERC i Guanyem per separat el darrer mandat.

El PSC, en canvi, va créixer el 26-M. La candidatura de l’alcalde Álex Pastor es va endur el 20% dels vots i va augmentar el nombre de regidors fins a arribar als sis, dos més que fins ara. D’aquesta manera, els socialistes guanyen pes al Ple i conserven la clau del pròxim govern municipal.

Badalona en Comú va obtenir un 9% dels vots a la ciutat i el mateix nombre de regidors que ha tingut ICV-EUiA els darrers quatre anys: dos. Finalment, va ser Junts per Catalunya (JxCat) qui va aconseguir la darrera cadira al Ple. La candidatura de David Torrents va reunir un 5% dels vots, mentre que Ciutadans es va quedar fora després de no poder superar ni tan sols el 2% dels vots.

ARRENCA EL JOC DELS PACTES
Amb aquests resultats, el joc dels pactes no s’ha fet esperar. Cada un dels principals candidats reivindica el seu dret a ser batlle o batllessa, una situació, però, que només beneficia la força més votada: el PP.

Albiol ha demanat directament al PSC que s’abstingui en la investidura per permetre-li ser alcalde i ha deixat clar que no els està demanant un acord de govern, només garantir “l’estabilitat institucional”. “Un cop fet, no descarto que després de l’estiu els socialistes puguin entrar al govern”, va dir ahir el líder popular.

Pastor segueix amb la postura que va mantenir durant tota la campanya: ni Albiol ni Sabater. L’alcalde socialista va anunciar la mateixa nit electoral que presentarà la seva candidatura en el Ple d’investidura del 15 de juny i va reptar Sabater a donar-li suport si realment vol evitar un govern del PP a la ciutat. Aquesta decisió de Pastor, però, vol dir que, si finalment no aconsegueix el suport de Guanyem i ERC, Albiol podria ser investit alcalde en segona volta.

No obstant això, Sabater va reivindicar des del primer moment que és la seva llista la que hauria de liderar l’alternativa al PP al govern, com a força d’esquerres més votada. L’exalcaldessa emplaça el PSC a dialogar i a “no menystenir” la resta de partits. Al mig hi ha els comuns, que segueixen apostant per fer de pont entre socialistes i Guanyem-ERC.

Albiol domina als barris perifèrics i Sabater al centre

El candidat del PP, Xavier García Albiol, es va imposar el 26-M a la majoria de barris de Badalona: 24 de 34. L’exalcaldessa Dolors Sabater (Guanyem + ERC) va guanyar només a 10 barris, especialment als territoris més propers al centre de la ciutat.

Els barris més perifèrics de Badalona, com Artigues, El Remei, Sant Roc, Canyet, Mas Ram i La Mora es van decantar pel candidat del PP. Mentre que els barris més cèntrics, com el Progrés, Coll i Pujol, Dalt de la Vila, Morera i Canyadó van apostar per la candidatura de Dolors Sabater.

Albiol va treure el seu millor resultat a Sant Joan de Llefià, on va rebre el 55% dels vots, més del doble dels que va obtenir el PSC i cinc vegades més dels que va aconseguir Sabater al mateix barri. La coalició de Guanyem i ERC, en canvi, es va imposar a Casagemes i al Centre amb el 52% dels vots, uns barris on el PP no va reunir més del 14%.

El PSC, sorprenentment, no va aconseguir ser la força més votada a cap barri, després d’haver guanyat a pràcticament tots els barris en les eleccions generals del 28-A. El millor resultat dels socialistes va ser al Congrés, on van obtenir el 28% dels vots, però es van quedar a deu punts del PP.

El resultat del 26-M per barris ajuda a entendre també una dada clau en la victòria del PP: Albiol va dominar als barris més poblats. A Sant Mori de Llefià, el barri amb major nombre d’habitants, els populars van endur-se gairebé 4.000 vots, mentre que Sabater no va superar ni tan sols els mil vots. Albiol també va guanyar a Bufalà i a Puigfred-Montigalà.