AMB a l'Smart City World Congress

Foto: AMB

Els dies 16, 17 i 18 de novembre es va celebrar a Fira Gran Via l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que enguany va tenir com a temàtica principal la mobilitat del futur, amb la participació de 400 ciutats i regions del món. L’Smart City World Congress arribava a la seva desena edició i ho feia en un moment on la pandèmia condiciona moltes de les polítiques que es porten a terme amb tot allò que té a veure amb el desplegament de noves tecnologies.“La pandèmia ha canviat la urgència d’algunes millores i ha convertit el desplegament ràpid d’algunes tecnologies en una prioritat”, deia el seu director, Ugo Valenti.

L’ edició d’enguany d’aquesta fira va tenir com a temàtica principal la mobilitat del futur

Qui també va ser present en aquesta trobada de tres dies va ser l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). D’una banda, l’AMB va presentar productes desenvolupats en l’àmbit de les accions smart, al mateix temps que va organitzar diverses activitats a l’speaker corner del seu estand, on va presentar continguts que van captar l’atenció de molt de públic. Algunes de les més destacades van ser la presentació del mapa de la innovació metropolitana, del portal InfoPAE, una conferència sobre 5G als PAE i, com a novetat, l’eina GestPAE per gestionar la informació empresarial i d’economia circular que genera l’Agència. Aquesta participació es va fer de manera complementària amb altres àrees de l’AMB presents a l’estand com ara la plataforma SmartAMB i serveis vinculats a ecologia, habitatge i mobilitat.

Ciutats intel·ligents

En paral·lel, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB va convidar 10 projectes empresarials innovadors, amb base tecnològica i vinculació amb les ciutats intel·ligents, promoguts per emprenedors dels municipis metropolitans, a formar part del seu estand.

Estand Smart City World Congress

Foto: AMB

Aquestes 10 empreses són: AEMES SMART, AMC 4.0, CERC, FoodXain, Imes3D, Imotion Analytics, Logística Tándem, Park4Dis, TICC i Watteco. En el cas de la primera, AEMES SMARTS –Associació d’Empreses de Mobilitat, Entorn Sostenible i Smart– té entre els seus objectius crear un ecosistema que impulsi la innovació i la inversió mitjançant la cooperació empresarial, les aliances estratègiques i l’impuls de projectes tractors col·laboratius, així com la col·laboració publicoprivada en l’àmbit de la mobilitat i l’entorn sostenible i smart. En segon lloc, hi ha el cas d’AMC 4.0, una empresa que ha dissenyat un sistema propi i innovador que permet reduir la demanda elèctrica per als consumidors domèstics i les empreses. Un altre exemple d’innovació és el cas de CERC, que ofereix des del 2004 serveis relacionats amb el disseny de productes electrònics, principalment en l’àrea de conversió d’energia elèctrica.

Seguint amb aquestes empreses, qui se centra en la lluita contra el malbaratament alimentari és FoodXain, que, a través de la tecnologia blockchain, permet garantir les certificacions d’un producte alimentari i la seva traçabilitat. “És una forma de donar transparència i honestedat al producte”, expliquen des de l’empresa. Un altre procés d’innovació arriba des d’Imes 3D, que ofereix un servei integral d’impressió en 3D en tot allò que té a veure amb el disseny, la fabricació i l’assessoria.

L’AMB va convidar 10 projectes empresarials innovadors perquè es poguessin donar a conèixer

Seguint amb exemples d’empreses punteres tecnològicament hi ha el cas de Imotion Analtycs, que s’ocupa de fer monitoratge d’ocupació d’espais en temps real via visió artificial. D’aquesta manera permet, per exemple, fer controls d’aforaments o conèixer el perfil demogràfic dels clients o usuaris que accedeixen a qualsevol espai. Un altre exemple de les possibilitats de la digitalització és el de Logística Tándem, que aposta per oferir solucions per qualsevol tipus de transport de mercaderies.

En un altre escenari, l’empresa Park4Dis fa la gestió d’aparcaments reservats a persones amb discapacitat funcional. Es tracta d’una plataforma transversal i interurbana per a la gestió i l’accés a la ubicació de les places reservades d’aparcament de forma unificada, resumida i accessible. I un altre cas d’èxit és el de TICC, que produeix un intermitent intel·ligent mans lliures per a cascs de bici o patinet. L’aparell permet indicar els moviments als altres conductors i als vianants sense haver de treure les mans del manillar, ja que s’activa amb senzills moviments del cap a esquerra i dreta. Per últim hi ha Watteco, una plataforma de microfinançament per a projectes de transició energètica que té com a objectiu ser la comunitat energètica del futur.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram