El pis que l’ONG ha obert per atendre dones a Montgat. Foto: Projecte Home

L’ONG Projecte Home ha impulsat l’obertura d’un pis especialitzat a Montgat per atendre dones amb addiccions. El nou equipament compta amb una capacitat màxima de vuit places que estan destinades a usuàries de la comunitat terapèutica que l’organització té a Montcada i Reixac. Durant el 2019, només un 17% de les persones que van acudir a Projecte Home per demanar ajuda eren dones, fet que per a l’entitat demostra que es tracta d’un col·lectiu invisibilitzat i estigmatitzat socialment.

Les dades de l’últim balanç realitzat per l’ONG catalana fundada el 1995 mostren com el sexe femení continua sent minoria respecte al total de persones que hi acudeixen cada any per buscar ajuda professional a causa d’addiccions. Segons l’entitat, el fet que les dones hagin d’afrontar situacions de major pressió social, familiar o econòmica contribueix a invisibilitzar una realitat que també es veu profundament condicionada pel patró de consum de les afectades.

Segons l’organització, el consum de substàncies socialment més acceptades com l’alcohol com a element principal és més elevat en dones (38,6% de les pacients) que en homes (33,5%). A més a més, la mitjana d’edat de les dones tractades és lleugerament més alta que la d’homes, situant-se en 40 i 38 anys, respectivament. Això podria indicar que les afectades tarden més a demanar ajuda. Des de l’ONG també apunten una sèrie de característiques que dificulten el tractament d’addiccions en dones com l’existència d’una patologia dual o d’abusos.