El vaixell Open Arms fa setmanes que no pot sortir al mar. Foto: Proactiva

Una multa de tres milions d’euros i penes de tres anys de presó. Aquesta és la sanció a la qual s’enfronta l’ONG Proactiva, que des del 17 de març té el seu vaixell Open Arms immobilitzat al port de Pozzallo, a Sicília.

Les autoritats italianes el van confiscar després d’atracar per desembarcar 216 immigrants procedents de Líbia. Ara el tenen immobilitzat de forma preventiva, una mesura que es prolongarà, com a mínim, deu dies més. Durant aquest temps, la Fiscalia de Ragusa haurà d’estudiar de nou el cas i decidir si refà la querella, que per ara investiga la cap de la missió Annabel Montes, el capità del vaixell Marc Reig i el fundador de Proactiva, Òscar Camps.

Tot i que no inclou el delicte d’organització criminal, acusa els tres membres de la tripulació d’afavorir la migració il·legal, un delicte penat amb tres anys de presó i una multa de 15.000 euros per cada migrant desembarcat a Itàlia en l’últim rescat. De moment, els tres investigats es troben en llibertat sense mesures cautelars, tot i que la justícia italiana els ha retirat els telèfons mòbils per bolcar informació.

L’advocat del capità, Jaume Rodrigo, explica que “no hi ha base jurídica” per tirar endavant amb el cas, que es podria allargar durant anys si finalment la Fiscalia considera que hi ha fonament per obrir una causa. Des de l’ONG badalonina creuen que quedaran lliures de càrrecs però temen que el procés es prolongui massa, ja que tenir l’embarcació retinguda al port italià els suposa un cost de 5.000 euros diaris.

Per a Camps, la prioritat és “que es retirin les acusacions com més aviat millor”, però afegeix que la confiscació de l’embarcació “va per llarg perquè durarà el mateix que duri el procés judicial”. A part del manteniment diari del vaixell, l’organització també haurà d’assumir els costos de la defensa legal. Per aquest motiu han decidit iniciar una nova campanya per captar socis i, dels diners que n’obtinguin, també intentaran comprar una nova embarcació “per seguir treballant”, afegeix Camps.

FORAT NEGRE
Les conseqüències humanitàries també alerten Camps: “La immobilització del vaixell crea un forat negre al Mediterrani, volen que no sapiguem què passa”. L’advocat Jaume Rodrigo també qüestiona els “interessos” que mouen la querella i acusa les autoritats d’atacar-los “amb una contundent campanya institucional, política i mediàtica que pretén eliminar els testimonis que denuncien les vulneracions de drets al Mediterrani”. Els tripulants de l’Open Arms lamenten que s’intentin esborrar els rescats de migrants i demanen col·laboració “més enllà de les xarxes socials”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram