Coordinar un rescat de 218 persones a la part central del Mediterrani des de Badalona. Aquesta és la realitat de l’ONG Proactiva Open Arms, que dijous passat es va fer palesa de nou quan el vaixell de l’organització va rescatar més de dos centenars de persones que anaven a la deriva, buscant refugi a Europa. “Des d’aquí jo em comunicava amb Itàlia, demanant un port on poder atracar”, explica el coordinador d’operacions de Proactiva, Gerard Canals.

Ell és una de les tres persones a qui la Fiscalia italiana acusa de “promoció de la migració il·legal”, conjuntament amb el capità del vaixell, Marc Reig, i la cap de la missió, Anabel Montes. “Nosaltres tenim l’obligació legal de salvar aquestes persones”, explica Canals.

“PROACTIVA MOLESTA”
Les autoritats italianes justifiquen la investigació perquè els tripulants de l’ONG no haurien acatat les ordres dels guardacostes libis, finançats per la UE. Canals es mostra tranquil i considera que Proactiva no podia entregar les persones als guardacostes. “Si van a Líbia, seran torturats. Quan alguns dels rescatats van veure que potser havien d’anar amb els libis, alguns ens van entregar els fills i es van tirar a l’aigua”, relata.

Els guardacostes estaven actuant molt lluny de la seva jurisdicció i la mateixa patrulla que va interceptar Proactiva havia protagonitzat dies abans un rescat durant el qual van morir 50 persones, segons denuncia Proactiva. Canals va viure a distància el rescat, que va acabar amb el vaixell retingut per la policia italiana al port de Pozzallo. De moment no hi ha cap detingut, tot i que segons el director de l’ONG, Òscar Camps, Canals, Reig i Montes s’enfronten a possibles penes de 4 a 7 anys de presó. “Impedir el rescat de vides per portar-les a un país no segur contravé l’Estatut de Refugiats de l’ONU”, deia Camps a Twitter. Ara estan preparant la seva defensa i es mostren convençuts d’estar fent una feina necessària. “Proactiva molesta per les denúncies que fa sobre la gestió de fronteres de la UE, però no podem deixar d’estar allà”, diu Canals.

El coordinador d’operacions de l’ONG es mostra convençut que seguiran salvant vides al Mediterrani. Proactiva no es rendeix.

 

Més de dos anys i mig
salvant vides a alta mar

L’ONG badalonina Proactiva Open Arms s’ha convertit en una de les eines més necessàries per salvar vides de persones refugiades al Mediterrani central. En part per la seva gran tasca en l’àmbit del salvament marítim i també per l’omissió de responsabilitats de la Unió Europea (UE) en aquest sentit.

Durant l’agost del 2015, els treballadors de l’empresa Pro-activa Serveis Aquàtics veien per televisió imatges del naufragi de desenes d’embarcacions plenes de persones refugiades al Mar Egeu. De seguida van tenir clar que la seva formació de socorristes els permetia posar el seu granet de sorra per intentar frenar aquesta crisi humanitària i ara ja fa dos anys i mig que salven vides de persones que fugen dels seus països a causa de la guerra o la misèria, també al Mediterrani central.

Proactiva ha denunciat reiteradament les traves que la UE posa a les persones que busquen refugi al continent europeu. Unes queixes que fins ara no han aconseguit canviar una situació que hauria de fer posar vermella Europa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram