L’exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz anirà a la presó per l’Operació Pallaresa, en relació als edificis Cúbics. Foto: Arxiu

Vuit mesos després d’acabar la vista oral, l’Audiència Nacional de Madrid ha dictat sentència pel cas Pretòria, d’irregularitats en operacions urbanístiques a Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres entre els anys 2002 i 2009.

Els magistrats han condemnat a penes de fins a set anys i un mes de presó els 11 acusats, a qui se’ls atribueixen delictes de tràfic d’influències, prevaricació administrativa, suborn, falsedat documental i blanqueig de capitals. Entre els condemnats hi ha l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, que passarà 5 anys, 8 mesos i 28 dies a presó, i l’exregidor socialista local Manuel Dobarco, condemnat a 8 anys i mig d’inhabilitació. La pena més alta és per a l’exdiputat socialista Luis Andrés García Sáez, ‘Luigi’ -considerat el cap de l’entramat-, que passarà 7 anys, un mes i 27 dies entre reixes.

PACTE AMB ANTICORRUPCIÓ
L’exconseller Macià Alavedra i l’exsecretari de Presidència Lluís Prenafeta, alts càrrecs durant el mandat de Jordi Pujol, van arribar a un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció abans de començar el judici per evitar la presó. Ara els han condemnat a menys de dos anys -1 any, 11 mesos i 27 dies- per tràfic d’influències i blanqueig de capitals, una pena rebaixada pels atenuants de confessió i dilacions indegudes. Aquest últim, aplicat a tots els condemnats, és pel retard en el procés judicial, que s’ha allargat durant vuit anys i vuit mesos.

45 MILIONS D’EUROS
Segons el relat del Ministeri Públic, la trama hauria defraudat 44,8 milions d’euros en tres operacions urbanístiques: Operació Pallaresa (als edificis Cúbics de Santa Coloma), Operació Niesma (a Sant Andreu) i una última a Badalona, al port esportiu. La jutgessa sosté que els condemnats, en comptes d’afavorir l’interès públic, lucraven promotors i inversors particulars. Els implicats invertien en terrenys, aconseguien que els respectius ajuntaments canviessin els seus usos i posteriorment els venien a un preu superior, una vegada ja s’havien revalorat.

 

L’amistat interessada entre
‘Luigi’ i Bartomeu Muñoz

La jutgessa de l’Audiència Nacional qualifica el paper de Luis Andrés García Sáez, ‘Luigi’, de “transcendental”. Segons el tribunal, l’aleshores diputat socialista va actuar com a intermediari aprofitant la bona relació que tenia amb diversos càrrecs públics.

‘Luigi’ seleccionava els possibles inversors i després pactava l’aprovació de canvis urbanístics per poder revendre els terrenys a un preu superior, per la qual cosa s’embutxacaven contraprestacions i comissions, “tant per a ell com per als diversos càrrecs públics i intermediaris”, explica la jutgessa a la resolució, de 1.370 pàgines.

A Santa Coloma, García es va servir de l’amistat amb Bartomeu Muñoz i amb l’extinent d’alcalde de l’àrea d’urbanisme, Manuel Dobarco. “Aprofitant les estretes relacions d’amistat personal i d’antiga militància política […] va aconseguir dominar les decisions municipals, especialment els expedients d’adjudicació de concursos i processos de modificació urbanística, influint de forma continuada en Muñoz i Dobarco”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram