Observatori Ambiental Litoral-Besòs

L’alcaldessa Filo Cañete durant la presentació de l’observatori. Foto: Twitter (@CaneteFilo)

Avui dimarts s’ha presentat el que entitats com Airenet i la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs demanen de fa temps: una eina per consultar tota la informació sobre la qualitat ambiental de la zona. El nou Observatori Ambiental del Litoral-Besòs (OAB) està integrat per les entitats esmentades, els ajuntaments de Sant Adrià i de Barcelona, la Generalitat, l’AMB, la Diputació, la UPC, Barcelona Regional i el Consorci del Besòs.

A la presentació, l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, ha dit que l’OAB ha de servir “com a punt de partida per anar treballant i millorant”. Des d’Airenet reben l’OAB amb bons ulls: “De moment, és una bona notícia. Pels veïns i entitats que treballem el medi ambient ens resulta molt útil perquè concentra tota la informació”, diu la portaveu d’Airenet, Silvina Frucella.

L’OAB es presenta com un espai de coordinació institucional. Però també de reflexió entre els veïns, empresa, universitat i administració al voltant de la qualitat ambiental. Entre les funcions de l’observatori, hi ha la de “facilitar l’accés centralitzat a totes les fonts de dades obertes existents i generar documents d’avaluació”. També la de donar “accés als documents tècnics que actualment no tenen accés en obert”. El problema és que a Sant Adrià s’han fet menys estudis que a Barcelona. “Hem plantejat fer-ne a Sant Adrià, però la resposta és que serien estudis molt cars i complexos, perquè precisen molts habitants per poder-se fer”, explica Frucella.