El dron que s’utilitzarà per netejar la superfície l’aigua al Port de Badalona. Foto: Albert Segura / ACN

El Port de Badalona ha posat en marxa aquest dilluns una prova pilot per netejar la superfície de l’aigua amb la utilització d’un dron. Aquest sistema desenvolupat per l’empresa catalana Ona Safe and Clean permet manipular els aparells a distància gràcies a un comandament equipat amb càmeres. Badalona serà el primer municipi de Catalunya que utilitzarà aquest mecanisme i la previsió és que en els pròxims quatre anys es pugui aplicar en una dotzena de ports d’arreu del territori.

La iniciativa impulsada pel Clúster Nàutic Català -amb el suport de l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat- s’ha batejat amb el nom de Netegem els ports. El sistema consisteix en un dron en forma de barca d’alumini reciclat que té una autonomia d’unes sis hores, ja que equipat amb dues bateries. Un cop s’introdueix a l’aigua, s’impulsa amb dues hèlixs i es teledirigeix amb un comandament, gràcies al contacte visual i a què està equipat amb diverses càmeres. Un cop troba un element surant, hi passa per sobre i l’absorbeix en una cistella metàl·lica. Quan aquesta és plena, el dron torna a la vora, on manualment es retira i s’extreu la brutícia del seu interior.

El dispositiu d’Ona Safe and Clean és l’evolució d’un primer model que ja s’ha posat en pràctica en ports com el d’Eivissa. En aquest sentit, la companyia reballa amb el Centre de Desenvolupament de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per poder maximitzar l’autonomia de l’aparell i aconseguir així que també pugui funcionar a mar obert sense necessitar la supervisió de cap persona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram