Façana principal del Col·legi Boix de Bufalà. Foto: Twitter (@davidGferriz)

Desconcert entre les famílies del Col·legi Boix de Badalona. La direcció d’aquest centre situat al barri de Bufalà va comunicar dimarts per sorpresa als pares dels alumnes que l’escola no obrirà el pròxim setembre. Aquesta decisió deixa als llimbs 27 professors i prop de 300 infants, que amb el tancament, si s’acaba produint, hauran de ser reubicats en altres col·legis.

La notícia saltava dimarts al vespre, quan el centre enviava un correu a les famílies per informar de la clausura de l’escola. En aquest comunicat, la direcció apuntava que la pèrdua del concert de l’etapa d’Educació Infantil per tercer any consecutiu genera al col·legi un “greu problema de finançament” que fa que la seva activitat no sigui “econòmicament viable i hagi de tancar”.

La decisió agafava per sorpresa molts pares, que ja havien fet la matrícula i tenien confirmada la plaça pel curs vinent per als seus fills. “Ens vam quedar en estat de xoc. Ningú ens havia avisat de res”, lamenta Pepi Pastor, una de les membres de l’AMPA, que recorda que el col·legi sí que ha aconseguit el concert per als cursos de Primària i Secundària, on totes les places estan cobertes. Pastor va ser una de les mares que es va acostar dimecres al matí a la porta de l’escola per demanar explicacions. També hi va acudir l’Alexandra, mare d’un dels nens que aquest setembre havia de començar P3 al centre. “Quan vaig apuntar al meu fill, ningú em va comentar res. Hem trobat a faltar transparència per part de la direcció. Si ja ho sabien, perquè no ho van dir abans?”, assenyala i afegeix que ni el professorat coneixia la decisió.

Des del Departament d’Educació asseguren que no poden autoritzar el tancament perquè les matrícules estan tancades i ja se’ls ha atorgat dos concerts.

Un acte “populista”?

L’alcalde Xavier García Albiol va reunir-se aquest dimecres al vespre amb les famílies de l’escola afectades en un acte multitudinari celebrat a l’aire lliure a Bufalà. La trobada -que tenia per objectiu informar sobre l’estat en el qual es troben les conversacions amb la direcció del centre i la Generalitat- va rebre nombroses crítiques per part dels grups municipals de l’oposició, que van acusar el popular de posar en risc la salut dels assistents, incomplint les mesures sanitàries pel coronavirus i el ban municipal que prohibeix actes on es puguin produir aglomeracions.

Des de l’oposició també van apuntar que ningú els va avisar de la celebració d’aquesta reunió, malgrat que totes les formacions s’havien posat a disposició del govern local per trobar una solució a la situació de les famílies, i van recordar que l’última paraula sobre el tancament la té Educació, titllant l’acte d’Albiol de “populista” i “electoralista”. Per la seva banda, Albiol va justificar-se assegurant que es tractava d’un cas d'”emergència escolar” i que la trobada la van demanar els pares afectats.