L’actual edifici judicial del Carrer d’en Prim s’ha quedat petit i ha hagut d’utilitzar dos edificis més. J. A.

No pinta gens bé. Sembla que la retallada que va anunciar la Consellera de Justícia Pilar Fernández Bozal sobre alguns dels projectes en marxa en l’àmbit podria afectar de ple a la nostra ciutat. Aquesta és la impressió que plana entre tot el col•lectiu municipal i fins i tot polític del consistori. El nou degà del Col·legi d’Advocats, Marc Alo­mà, no amaga la seva preocupació i ja ha mogut fitxa perquè el projecte no quedi “amagat en una carpeta”. Per aquest motiu el Degà de l’Il•lustre Col•legi d’Advocats de Barcelona visitarà Badalona el proper 16 de març per conèixer de prop la problemàtica diària que viuen jutges, advocats, funcionaris i policies amb l’actual infraestructura que disposa la ciutat – recordem actualment distribuïda en 3 edificis- que ha quedat petita i implica greus problemes de seguretat i d’intimitat per les víctimes. Concretament, el dime­cres 16 s’entrevistarà amb l’actual Jutge degà dels jutjats de la ciutat, Josep Maria Noales Tintoré, amb el responsable del Cos de Mossos d’Esquadra, l’Intendent de l’ABP de Badalona Carles Anfruns, i amb el mateix alcalde de Badalona, Jordi Ser­ra, tot i que aquesta última encara no ha estat confirmada.

El Degà dels advocats recollirà les preocupacions dels diferents col·lectius professionals que han de treballar cada dia als jutjats amb la intenció de traslladar-les a la Consellera de Justícia per intentar reactivar el projecte d’un nou edifici judicial adequat a la realitat demogràfica de Badalona i que unifiqui en un sol edifici tots els serveis.

TENIR ADVOCAT D’OFICI

D’altra banda, una altra de les prioritats que s’ha marcat el nou delegat del col•legi d’Advocats, Marc Alomà, es podria desencallar també amb aquesta visita. Es tracta que la ciutat es doti d’un Servei d’Orientació Jurídica (SOJ), aquell en què el ciutadà rep informació i tramitació gratuïta per tenir, entre d’altres coses, un advocat d’ofici, resoldre problemes legals o fer front a una disputa amb un tercer a través d’un servei de mediació. Totes aquestes situacions s’han de demanar a dia d’avui a Santa Coloma de Gramenet. És a dir tots els ciutadans que no es poden costejar un advocat i en volen sol•licitar un d’ofici s’han de desplaçar fins a la ciutat veïna de Santa Coloma de Gramenet. Doncs bé, l’Ajuntament de Badalona podria cedir un local municipal perquè la ciutat tornés a disposar del SOJ. Alomà destaca la benentesa amb el govern municipal i lloa la disposició de l’alcalde i el seu equip per trobar un emplaçament.

PUNT DE TROBADA

L’altre de les preocupacions que també es podria solventar amb la visita del degà la de dotar a la ciutat d’un Punt de Trobada.És a dir, un espai perquè en els casos de divorcis conflictius i, fins i tot violents, els menors puguin gaudir d’un règim de visites amb els seus progenitors sense que aquests es trobin i es puguin generar conflictes. Es tracta d’un espai de trobada neutral en què un pare o una mare deixa el seu fill en presència de personal qualificat perquè aquest se’n faci càrrec fins que sigui recollit pel progenitor que li toqui. El degà de Badalona, Marc Alomà, recorda que a la ciutat hi ha una quarantena de famílies que es troben amb aquesta situació i els jutges, al no disposar d’aquest espai de seguretat, han arribat a dictar sentències en què uns pares facin l’intercanvi en una superfície comercial. Alomà proposa un espai com Can Pepus, de titularitat municipal i que pugui ser acollidor perquè es puguin minoritzar els efectes d’aquest tràngol en un infant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram