Un moment de la presentació de l’observatori. Foto: Twitter (@nuriaparlon)

L’Ajuntament de Santa Coloma vol ajudar a posar llum sobre la realitat de la prostitució i el tràfic de dones. Juntament amb la Iniciativa Barcelona Open Data, una associació creada per promocionar les dades obertes, el consistori colomenc ha impulsat l’Observatori de Gènere i Dades Obertes, el qual van presentar divendres passat.

L’objectiu d’aquest projecte és fer una tasca de divulgació de temes relacionats amb la igualtat de gènere i generar eines que permetin a la població accedir lliurement a diverses dades contrastades, per poder-se fer les seves pròpies conclusions.

DADES CONTRASTADES
La primera eina que ha presentat aquest observatori recopila dades vinculades amb el fenomen de la prostitució i el tràfic de persones per a l’explotació sexual. “Es tracta d’un àmbit amb una quantitat escassa de dades que tenen un impacte rellevant en totes les societats de tot el món”, asseguren des de la Iniciativa Barcelona Open Data.

Aquestes dades es mostren de manera interactiva a la pàgina web de l’observatori i compta tant amb dades d’àmbit mundial, com europeu, espanyol i català. L’observatori, a més, creua per primer cop les dades recollides pel Ministeri de l’Interior, la Generalitat de Catalunya (a través dels Mossos d’Esquadra) i la Unió Europea; amb l’objectiu de generar millors conclusions.

La directora de la Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, explica en declaracions a TVE que amb aquesta iniciativa volien conèixer “d’on provenen les víctimes, que és de la pobresa i els països pobres, quant és el percentatge de dones i, per tant, tenir dades i tenir informació per transformar-ho en coneixement”.

UN FENOMEN A L’OMBRA
La quantificació del fenomen de la prostitució, especialment la relacionada amb el tràfic de persones, és una tasca molt complicada, ja que al tractar-se d’un negoci il·legal no hi ha fonts oficials i la major part dels casos no són detectats ni denunciats. Les dades recopilades representen només els casos reportats, però des de l’observatori assenyalen que “la magnitud real” és desconeguda.

La regió metropolitana nord és on hi ha més delictes

La Regió Policial Metropolitana Nord (on s’inclouen Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma, Montgat i Tiana, entre altres) és la zona de Catalunya on s’han donat més casos de delictes relatius a la prostitució entre 2011 i 2018, segons les dades dels Mossos d’Esquadra recopilades a l’Observatori de Gènere i Dades Obertes.

En concret, en aquesta regió policial hi ha hagut 315 delictes relacionats amb la prostitució en els darrers set anys. Aquests delictes fan referència a l’ús de la força o la intimidació per obligar a exercir la prostitució, l’explotació lucrativa d’una altra persona i la prostitució de menors d’edat o discapacitats. La prostitució d’adults, lliurement consentida, no és delicte a Espanya.

Per altra banda, les dades de l’observatori recullen també que Almeria i Girona són les demarcacions on es van identificar més víctimes d’explotació sexual durant el 2018, 17 i 15, respectivament. Pel que fa a l’origen de les dones víctimes de tràfic de persones, el 34% procedeix de Romania, el 15% és de Nigèria i l’11% de Paraguai.