Club de lectura de català

Club de lectura de català intermedi a la Biblioteca de Sant Adrià. Foto cedida

A la biblioteca de Sant Adrià fa més d’una dècada que es promouen cursos per millorar la comprensió oral i lectora en català. N’hi ha per a totes les edats i nivells i de diferents tipologies, com poden ser les tertúlies, les converses o els clubs de lectura.

Totes aquestes iniciatives les fan voluntaris. Persones que dediquen el seu temps a ajudar a millorar l’ús d’una llengua. És el cas de la Consol Aroca, que si més no, té una història peculiar. Una dona que va néixer castellanoparlant a Catalunya i que, des del 2013, es dedica a corregir la lectura de diferents usuaris a la biblioteca de Sant Adrià.

“No soc ni mestra ni he estudiat res relacionat amb el català. Sempre he parlat castellà a casa perquè el meu pare no era de Catalunya”, explica la Consol. El català va entrar amb força a la seva vida pel seu marit. La llengua materna d’ell era la catalana i la Consol va decidir començar a emprar-la al seu dia a dia.

De fet, la infància de la Consol reflecteix una realitat que avui també és habitual. Segons l’informe de la Plataforma per la Llengua del 2021, només un 36% dels catalans utilitzen el català de manera habitual. “Tinc alumnes majoritàriament migrants, de fora de Catalunya i d’Espanya. Molts d’ells venen perquè volen millorar el seu català , d’altres perquè volen integrar-se. “És comú que vinguin persones perquè els seus nets parlen en català i volen tenir converses amb ells”, afirma.

Només el 36% dels catalans parlen català de forma habitual, segons les xifres

La seva col·laboració amb la biblioteca en els cursos de català ve del 2013, però abans d’aquell any ja participava en activitats infantils com ara lectures de contes. Més tard, van proposar-li fer un pas més i ajudar a adults. Actualment, Aroca està al capdavant del Curs de lectura de nivell Intermedi, en el que té quinze alumnes. Primer, però, va iniciar-se amb el de lectura per a principiants. Això li ha permès veure l’evolució del grup, que és una de les seves principals motivacions com a voluntària. “Sento molta felicitat quan els veig avançar. Són molts anys junts i s’ha creat una estima més enllà dels cursos”, expressa Aroca. Una adrianenca que va decidir no renunciar a la llengua catalana i ara ajuda a qui emprèn el mateix camí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram