Campuzano

Carles Campuzano durant el ple del Parlament. Foto: Sílvia Jardí / ACN

El Parlament ha reprovat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, arran de la polèmica per la residència de gent gran a Santa Coloma de Gramenet. Tant el PSC-Units com JxCat demanaven la reprovació del conseller en dues mocions i totes dues han tirat endavant amb el suport de tots els grups, excepte d’ERC.

Els grups l’han censurat per “vincular la creació d’una segona residència pública al municipi als resultats a les eleccions” d’ERC. En aquest sentit, la cambra creu que la seva actitud representa un menysteniment de les institucions de Catalunya i un ús inapropiat del seu càrrec. El Parlament també ha retret a Campuzano que no hagi comparegut de manera immediata per donar explicacions.

El Parlament també ha demanat al Govern que porti a terme, en el termini de dos mesos, les modificacions de crèdit necessàries en el pressupost que possibilitin la residència pública a Santa Coloma de Gramenet.

La cambra també ha instat l’executiu de Pere Aragonès a presentar en el termini de tres mesos una planificació territorial per programar la construcció de residències i centres de dia públics per a gent gran i persones amb discapacitat en els terrenys municipals cedits a la Generalitat. A més, han reclamat que es faci efectiu, en un mes, l’increment d’un 4% de les tarifes a tot el sector social.

ERC qualifica la petició de reprovació “d’electoralisme”

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha donat per “inaugurada” la campanya electoral amb la reprovació del conseller. Per la seva banda, el diputat d’ERC Jordi Orobitg ha negat que Campuzano prometés una segona residència a Santa Coloma si guanyava ERC: “Va explicitar les condicions que es demanarien a l’ajuntament, guanyés qui guanyés”.

Els republicans creuen que la reprovació es demana per electoralisme i per la proximitat de les eleccions municipals. Alhora, creuen que s’està “trivialitzant” aquest mecanisme parlamentari, que hauria de fer-se servir “per a situacions que necessitessin un correctiu”.

Junts i PSC contra ERC

El portaveu adjunt del PSC-Units, Raúl Moreno, ha considerat que l’actitud de Campuzano és “impròpia i greu”. “No pot anar repartint residències segons el color polític del municipi”, afegeix. Tanmateix, veu agreujant que el conseller “no hagi demanat perdó” i que encara no hagi comparegut a la cambra.

D’altra banda, la portaveu de Junts, Mònica Sales, ha criticat que la Generalitat “hipotequi equipaments bàsics a resultats electorals”. Ha titllat l’actitud de Campuzano “d’inacceptable” i ha alertat que “fa trontollar” la llibertat de vot dels ciutadans a l’hora d’escollir quina candidatura voten i, alhora, perjudica els altres municipis que queden fora de la planificació.