Tres Xemeneies

Les Tres Xemeneies de Sant Adrià en una imatge d’arxiu. Foto: A.R.

La conjura d’una trentena d’entitats del Besòs per reclamar la creació d’un gran parc a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs no deixa de sumar adeptes. Des que s’iniciés la iniciativa a principis del passat mes de març, el manifest impulsat per les agrupacions sota el nom d’Entesa per a un gran parc litoral al Besòs ja ha aconseguit superar les 300 adhesions i el nombre d’entitats de la zona involucrades ja frega la cinquantena.

Amb aquest moviment, les diferents agrupacions de la zona volen fer pressió a la Generalitat per aconseguir aturar el pla que ha de definir el futur de l’àmbit de l’antiga central tèrmica, un projecte ja aprovat que qualifiquen d’operació “d’especulació urbanística” i que consideren que no fa “justícia social” amb un territori històricament molt castigat.

“El litoral necessita la creació d’una gran zona verda metropolitana que ajudi a regenerar ecològicament l’espai natural de la desembocadura del riu i les platges que l’envolten. Cal aprofitar l’oportunitat que representen els nous usos de l’antiga central com a veritable motor i revulsiu per reactivar l’activitat econòmica i industrial propera”, apunten les formacions en el manifest, on també remarquen la importància de descontaminar la zona i de preservar els valors patrimonials històrics i socials de les Tres Xemeneies.

Per tal de visibilitzar la causa i forçar el govern català a moure fitxa, les entitats han organitzat per al 22 de maig una marxa amb dues columnes diferents que arrencaran des de Montcada i Reixac i Badalona i que culminaran al litoral de Sant Adrià amb un recorregut que inclou diverses parades per municipis veïns com Santa Coloma de Gramenet.