desnonament

Un dels desnonaments de dimecres. Foto: Twitter (@PAHVGramenet)

La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Vivenda de Santa Coloma (PAHV-Gramenet) va aturar un dels cinc desnonaments que estaven previstos per a ahir dimecres. Tots ells són casos de famílies vulnerables, que es podrien haver acollit a la suspensió de desnonaments, l’anomenat escut social del govern central, prorrogat fins a final d’any. El problema és que moltes famílies no saben o no són capaces d’acreditar la seva vulnerabilitat econòmica (un pas necessari per acollir-se a la suspensió de desnonaments) per la dificultat dels passos a seguir.

És aquí on pren molta importància la tasca d’ajuda i assessorament a les persones afectades que duen a terme entitats com ara la PAHV-Gramenet. “Ni els advocats d’ofici fan bé la seva feina, ni els serveis socials tenen un mateix criteri a l’hora de facilitar els informes de vulnerabilitat”, denuncia Juan Pastor, membre de la PAHV.

Entre les 9 i les 10:30 hores del matí de dimecres hi havia tres desnonaments previstos. Un d’ells, un pis propietat de Caixabank, es va suspendre in extremis el vespre anterior. “Aquesta família porta des del 2020 intentant-se empadronar a la ciutat”, diu Pastor. La resta dels desnonaments previstos es van acabar produint, i ara el consistori ha ofert una pensió als afectats, l’últim recurs públic abans de quedar-se al carrer. “La pensió no és la solució. A banda, l’Ajuntament s’ha de posar les piles amb la taula local d’habitatge i pobresa energètica, que en tot el mandat no ha funcionat regularment”, adverteix Juan Pastor.