Partits i entitats mostren dubtes amb la regulació plantejada per Albiol. Foto: Ajuntament
La regulació dels habitatges d’ús turístic (HUT) torna a centrar el debat a Badalona. Partits i entitats han presentat al·legacions a la proposta del PP, que permetrà a partir del febrer de 2026 concedir llicències per a pisos turístics.
El socialista Fernando Carrera presentarà al·legacions a la normativa d’Albiol perquè creu que els habitatges turístics s’han de regular estrictament i que el govern del PP “no té voluntat política” per fer-ho.
La regidora d’En Comú Podem Aïda Llauradó denuncia que la mesura afavoreix la massificació turística i no combat la proliferació d’allotjaments il·legals. Per aquest motiu, proposa suspendre les noves llicències mentre Badalona sigui considerada zona tensionada, sancionar lloguers il·legals i aplicar la taxa turística més alta permesa.
En aquesta línia, des de Guanyem reclamen la prohibició “immediata” de noves llicències, la creació d’un cos d’inspectors municipals i l’activació d’un règim sancionador. “Convertir habitatge en negoci turístic és expulsar veïnes”, comenta la portaveu del grup, Dolors Sabater.
El tinent d’alcalde Daniel Gracia va defensar el mes passat la mesura: “No som contraris als pisos turístics, cal establir un equilibri perquè no es concentrin en determinades zones”, va dir.
Associacions veïnals en contra
D’altra banda, el Sindicat de Llogateres de Badalona i diverses associacions veïnals han impulsat la campanya ‘No Volem Pisos Turístics’ per frenar la modificació del Pla General Metropolità aprovada pel PP relativa als pisos turístics, ja que consideren que afavoreix l’especulació.
Respecte de la modificació de la normativa, les entitats alerten que podria permetre fins a 22.000 pisos turístics si s’arriba al màxim legal de 10 per cada 100 habitants. També denuncien manca de transparència sobre qui en són els titulars i reclamen un registre públic per combatre l’especulació.
En paral·lel, el cap de setmana el Sindicat de Llogateres va organitzar una manifestació a Barcelona per denunciar la greu situació del mercat de lloguer, i la columna de Badalona va sortir de la plaça Pompeu Fabra.