Desenes de persones recullen brutícia de la platja. Foto: Badalona pel Clima

El pas del temporal Glòria per Badalona va deixar greus estralls i una imatge per a la posteritat: el Pont del Petroli partit en dos. La colpidora escena va calar entre els veïns i veïnes de la ciutat que durant el cap de setmana es van acostar a les platges del litoral badaloní per netejar-les i recollir tota la brutícia que s’aplegava a la sorra. Centenars de persones van respondre a la convocatòria a través de les xarxes socials de diverses entitats en una veritable onada de solidaritat que també va tenir gran èxit en altres poblacions afectades pel temporal com Montgat.

Des de primera hora del matí de dissabte, diversos grups de voluntaris armats amb guants, bosses i pales es van citar a les principals platges de Badalona per recollir tots els plàstics i tovalloletes que trobaven al seu pas. Mentre els operaris del port i de l’Ajuntament continuaven treballant per treure del passeig tota la sorra acumulada, les brigades improvisades de neteja pentinaven la costa apilant els troncs i residus arrossegats pel mar per facilitar-ne la posterior recollida. Entre els participants hi havia gent de tota mena, des d’activistes fins a famílies senceres que volien col·laborar amb la causa.

MAREA CIUTADANA
La mateixa imatge també es va repetir diumenge. La convocatòria de les diferents plataformes i entitats veïnals va tenir gran èxit i centenars de persones es van acostar a les platges de Badalona i Montgat per participar en les batudes ciutadanes, que es dividien les tasques de neteja per trams. En aquesta ocasió hi va haver una gran presència de membres de diverses AMPA, com les de les escoles badalonines Port o Jungfrau, per exemple. També van col·laborar-hi algunes empreses locals, aportant maquinària de forma desinteressada per tal de facilitar el trasllat i la recollida de brossa arrossegada pel pas del temporal.

L’entitat Badalona pel Clima va celebrar la gran resposta dels veïns i veïnes a la crida i assegurava en un comunicat que aquesta imatge de solidaritat demostra perfectament el paradigma actual respecte al canvi climàtic: els ciutadans es preocupen mentre les administracions “continuen sense actuar”.

RECUPERANT EL CLUB DE REM
Una de les associacions que més va patir els efectes del Glòria va ser el Club de Rem Badalona. La força de les onades va rebentar dimarts 21 la porta del local d’aquesta organització, que es va veure obligada a demanar ajuda a través de les xarxes socials perquè s’estava inundant l’espai i no tenien mitjans ni recursos per afrontar les nombroses pèrdues. Gràcies a la solidaritat de molts veïns i voluntaris es va aconseguir treure tota la sorra i l’aigua que s’havia acumulat a l’interior del local i, després de moltes hores de feina per rehabilitar les instal·lacions, el club tornava a la normalitat i obria les seves portes aquest dilluns.

MÉS DE SET MILIONS D’EUROS
Dies després, l’Ajuntament de Badalona posava xifra als danys del temporal a la ciutat: més de set milions d’euros. Les principals afectacions es van produir a les platges, el port esportiu i les infraestructures viàries.