La façana principal de l’Ajuntament de Tiana en una imatge d’arxiu. Foto: Ajuntament

L’Oficina Antifrau de Catalunya ha obert una investigació per les obres del cinema a la Sala Albéniz de Tiana i per la polèmica dels pressupostos participatius. Segons ha informat l’Ajuntament en un comunicat, aquestes indagacions neixen a partir d’una denúncia realitzada el passat 9 de març on s’apunten possibles “irregularitats” relacionades amb el procés de pressupostos participatius del municipi i amb la instal·lació de cables de so a l’equipament municipal.

La investigació servirà doncs per determinar no només la implicació del regidor de JxCat Mateu Hernández, que aleshores era cap de l’àrea d’Urbanisme i Habitatge, sinó també per esclarir la polèmica entorn del paper que van jugar la resta de membres de l’equip de govern, que sempre han defensat la seva innocència. De moment, l’Oficina Antifrau de Catalunya ha requerit una sèrie de documentació al consistori com expedients, certificats, informes i llicències relacionades amb les obres efectuades irregularment a la Sala Albéniz.

Cal recordar que el procés de votació dels pressupostos participatius es va veure immers en la polèmica després que l’alcaldessa Marta Martorell introduís manualment en el sistema les dades personals i el sentit de vot d’una vintena de veïns que havia obtingut prèviament el regidor Hernández a través de WhatsApp. Aquesta forma de votació –que el consistori va justificar com a mecanisme per “facilitar” un procés tècnicament “difícil”– no estava contemplada a les bases legals dels pressupostos.

En el cas de les obres per la instal·lació de cables de so a la Sala Albéniz, el Ple va decidir sancionar Hernández amb una multa de 8.000 euros com a “promotor i responsable” de l’actuació i els membres de l’equip de govern li van reclamar la dimissió. Per la seva banda, el regidor de JxCat va denunciar que durant tot el procés de l’expedient sancionador es va vulnerar el dret a la defensa impedint l’interrogatori als testimonis proposats per la seva formació.