Riu Besos

Alguns dels peixos morts que es van trobar al riu Besòs després de l’incendi del passat 18 de març. Foto: ACN

Un jutjat de Granollers ha obert diligències per investigar el vessament tòxic que va afectar el riu Besòs el passat 18 de març. Segons ha pogut saber Línia Nord, el magistrat ja ha encarregat als Mossos d’Esquadra la recopilació d’indicis per determinar si es poden derivar responsabilitats legals per l’abocament, que es va produir després de l’incendi en una indústria química ubicada al polígon de Montornès del Vallès (Vallès Oriental).

Precisament, aquest inici de procediment judicial ha portat a la clausura de la investigació oberta la setmana passada pel departament de Medi Ambient de la Fiscalia Provincial de Barcelona, que ara esperarà al desenvolupament del cas per pronunciar-se al respecte.

Cal recordar que tres directius de l’empresa Dictesa ja van ser citats a declarar ara fa un any pel vessament de productes tòxics al Besòs després que un altre incendi afectés el desembre del 2019 la planta de la companyia, també situada a Montornès del Vallès. Als investigats se’ls considera responsables de delictes contra els recursos naturals i la protecció de la flora i la fauna, ja que l’abocament va provocar la desaparició de gairebé el 99% de la fauna piscícola del riu.

Un abocament “menor”

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet públics aquesta setmana els resultats de les proves realitzades per determinar el grau de contaminació que havia patit el riu a causa d’aquest últim vessament tòxic. Segons informa l’ens en un comunicat, les analítiques constaten que aquest segon abocament en menys de tres anys ha estat menys important que l’ocorregut el 2019, tant pel que fa a la concentració com a la quantitat de compostos contaminants detectats en el Besòs.

La investigació de l’ACA determina que els alts nivells de substàncies tòxiques detectats el dia de l’incendi ja s’han estabilitzat i apunta que l’afectació va concentrar-se sobretot al tram inicial del riu. Pel que fa a l’impacte en la fauna, l’ens durà a terme estudis específics.