Museu Lola Anglada

Una de les actuacions d’urgència que s’han fet a la casa. Foto: Ajuntament

La Casa de la Palmera de Tiana tornava a primera línia el passat 29 d’octubre. Les fortes pluges que van assotar la zona van provocar la caiguda d’un dels murs d’aquesta finca ubicada al carrer Edith Llaurador del municipi. L’esfondrament va posar de manifest les males condicions de conservació en les quals es troba l’edifici municipal, construït pels volts del 1875 i catalogat com a part del Patrimoni Cultural de la Diputació.

En un comunicat, l’Ajuntament anunciava el passat cap de setmana una “intervenció d’urgència” a la casa per motius de seguretat que consistia en apuntalar el mur i talar la icònica palmera. La nota del consistori assegurava que l’edifici s’ha anat deteriorant “durant els darrers 20 anys” per la “impossibilitat” de dur a terme obres de rehabilitació per part de les administracions i apuntava que s’estudiaran les possibilitats per recuperar-la.

El govern local, però, en cap moment feia referència al Museu Lola Anglada, un projecte que fins a mitjans del 2011 semblava dat i beneït i que pretenia convertir la Casa de la Palmera en la seu de l’obra de la reputada il·lustradora. La iniciativa es remunta fins al mandat de l’alcalde Ferran Vallespinós, quan, després d’adquirir la finca a través d’un pacte de compensació amb els propietaris, es va començar a treballar amb la Generalitat i la Diputació per poder portar a Tiana el fons de 2.500 obres que Anglada va cedir a l’ens perquè fos exposat en un museu.

Les gestions van seguir sota la batuta de l’alcalde Emili Muñoz, que després de diverses reunions a tres bandes va deixar enllestit el projecte executiu arquitectònic i museístic. Des d’aleshores, tant la iniciativa com les obres de l’artista estan guardades en un calaix.

Segons denuncia Muñoz, en aquests últims deu anys no s’ha actuat per conservar i evitar la degradació de la casa. Només es va tapiar perquè no fos ocupada, però ningú s’ha preocupat ni pel futur museu ni per fer un manteniment mínim de la finca. “La sensació és que al consistori no són conscients que tenen el projecte en un calaix”, lamenta l’exbatlle.