Algú em pot explicar què ha passat amb la Pastisseria París de Badalona? Després d’uns quants anys oferint-nos originals propostes de torrons per Nadal genuïnament badalonins (de patates Corominas, d’Anís del Mono, d’orxata)… ha desaparegut totalment del mapa. El local del carrer Sant Isidre, al costat de l’estació està tancat i barrat. El telèfons de la web no res­ponen a cap trucada. Res de res. És una pena pels amants dels dolços aquestes festes perquè sembla que no podran degustar les seves originals propostes. I, parlant, de propostes dolces per Nadal: el llibre del forner badaloní Xavier Barriga: Magdalenas. Un bon regal per fer una activitat low cost i en família. Per cert, lloat pel també badaloní, el nutricionista Abel Mariné, tot i que adverteix que tenen un valor nutritiu alt (unes 450 quilocalories per cada 100 grams). Llàstima que Barriga hagi mar­xat a la zona alta de Barcelona a amassar les seves selectes varietats de pa. Els badalonins, però, no ens podem queixar. Tenim forns de pa i pastisseries de gran qualitat i els reivindico per Nadal. La ciutat té una llarga tradició pastissera i de nissagues dividides i barallades de forners i pastissers que, malgrat tot, ens ofereixen productes ben allunyats de les baguettes xiclet de gasolinera. Aquell pa cruixent, enfarinat, del que un no es pot resistir d’escapçar-ne el crostó i rosegar-lo amb aquella trencadissa a la boca. El pa serà sense cap mena de dubte un element que no faltarà a cap llar badalonina durant aquestes festes per acompanyar, en forma de torrada, l’aperitiu, per sucar el rostit, o els canelons i, fins i tot, n’hi ha que en mengen amb l’escudella i amb el torró! Me n’oblidava d’una altra tradició dolça que tampoc fallarà a taula, en aquest cas, pel dia de Reis: el tortell. És infantil, d’acord, però fa festa: qui li tocarà la fava? Qui es coronarà rei o reina? I… per no parlar de les cristines de pasqua o els xuxos de crema que a Badalona tenen nom propi, els tornemis. Que passeu unes dolces festes!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram