Cultura és una de les àrees de l’Ajuntament que està patint força crítiques de l’oposició. Primer va ser el comiat del director dels teatres i la reducció de la programació al 50%, després el fet que el Centre Cívic de Torre Mena encara no estigui en marxa i, la setmana passada, el debat sobre la necessitat de la biblioteca a Canyadó. La nova coordinadora de l’àrea ha assumit, al mateix temps, la gerència de Badalona Cultura. Naomi Daniel, que prové de l’art contemporani (era la directora artística de la Galeria Badiu 92) sap que “s’ha acabat la festa” però volem saber com s’ho farà per potenciar la cultura badalonina amb menys diners que mai.

Com es va trobar Badalona Cultura després d’un any i mig de funcionament?

La direcció semblava més d’un teatre privat que d’un municipal. Tenia una estructura de personal directiu molt costosa, una programació ambiciosa i una difusió exquisida. Des de fora, això està molt bé, però era insostenible. Per això hem pres mesures.

Serà cultura una de les àrees que més pateixi la contenció de la qual parla l’alcalde?

Jo espero que no i lluitaré amb passió i ganes perquè així sigui però, a vegades, el que per a mi és necessitat, per a altres no ho és. Hem de ser imaginatius, buscar alternatives. Jo lluitaré perquè aquelles coses que hem trigat en consolidar segueixin sent una realitat, com els festivals i la programació de qualitat.

De què pot prescindir l’àrea de Cultura?

És massa aviat per entrar en detall, no em vull precipitar. Hem de buscar què fer amb la programació, trobar noves dinàmiques. Per això volem fer el consell assessor amb les entitats, no serà decisiu però sí podran aportar propostes. Hem de trobar allò que sigui econòmic però que estigui lligat a una oferta atractiva. La programació s’ha reduït al 50% i no anirà a més i la difusió serà austera, per això potenciarem les xarxes socials. Hi estem treballant, però segur que ens haurem d’ajustar.

Si s’ha reduït la programació dels tres teatres i no es recuperarà, vol dir que no a- porten prous beneficis?

El teatre municipal sempre és deficitari, de fet la cultura en general és deficitària. No tenim teatres privats ni aforaments grans. Això ens dóna limitacions. M’encantaria portar a Badalona a Van Morrison però no pot ser. A més, amb el pressupost que tenim, hi ha coses que no te les pots ni plantejar.

L’anterior govern va apostar per descentralitzar l’oferta amb la remodelació del Blas Infante. Amb la reducció de la programació, només s’hi farà un espectacle en aquest equipament. Quin és el mo­tiu?

Tens raó, però ens vam trobar que vam haver de fer reducció de programació a última hora i va anar així. És cert que al centre hi va més gent però el Blas Infante ens interessa per a la propera programació.

El nou govern es va topar de seguida amb la Festa Major d’Agost i va reduir-ne el pressupost. Què passarà amb les Festes de Maig?

Les Festes de Maig funcionen, d’això no hi ha dubte perquè tenen un gran impacte en la ciutadania i això no ens ho hem de carregar. Però haurem de fer ajustos. La gent és conscient de la situació econòmica actual i ho haurà d’entendre. Les Festes de Maig, però, les voldríem tocar el menys possible.

Quin paper hi juguen les entitats? Sempre s’havia parlat de fer una comissió de festes…

Tenim massa fronts oberts. En aquest tema encara no hi hem entrat. Als teatres sí que volem comptar amb una taula assessora, més enllà encara no hi hem anat.

Què ha de suposar el Centre Cultural del Carme? Quin és el termini de posada en mar­xa?

L’equipament va en marxa, la finalitzacio de l’obra és imminent, al 2012 quedarà acabat. Què passarà dins dependrà de molts factors, principalment de l’eco­- nòmic. Será un centre cultural amb un espai d’exposicions a la planta -1, serà el més important de la ciutat amb 300 metres quadrats. Altres possibilitats poden ser una sala d’actes o un petit auditori a la planta baixa, que sigui de fàcil accés. Estem estudiant quin serà el pla d’usos.

Fan falta sales d’exposicions a Badalona?

Home, és que no n’hi ha. Hi ha espais petits com l’Espai Betúlia que té un perfil específic. El Refugi…ha donat un servei d’accés popular però un espai d’arts visuals qualitatiu on puguin venir professionals interessants, no hi ha hagut, ni n’hi ha.

I n’hi haurà?

Espero que sí. És una necesitat, però no ho dic només jo. El pla d’equipaments culturals diu que a Badalona li manca un espai d’arts visuals.

L’accés al carrer de Mar del Teatre Zorrilla serà un espai d’exposició?

Era un espai tonto, una sortida d’emergències mal aprofitada. Hi ha un projecte per obrir-lo. Será un espai per a exposicions petites, de 200 metres quarats. El projecte està en marxa però no sé si es podrà fer de manera immediata o si haurem de tenir més paciència…

Substituirà el Refugi?

Estem estudiant què fer-ne un cop obri l’altre espai. Fins ara ha cobert una mancança ja que només disposàvem dels centres cívics per exposar. Caldrà veure quin ús li donem.

Tot i que vostè no és política, el PSC ha acusat el nou govern de preocupar-se poc per la cultura. Alguna cosa a dir?

Jo trobo que el fet d’haverse interessat en la meva persona demostra el contrari. Si han buscat algú que té sensibilitat per la cultura és perquè aquest àmbit els interessa que vagi bé.