Va dissenyar el port urbà de Badalona

Manuel de Solà-Morales, dissenyador del port urbà de Badalona, arquitecte i urbanista, va morir dilluns a l’edat de 73 anys. Nét de l’arquitecte modernista Joan Rubió i fundador l’any 1968 del Laboratori d’Urbanisme de Barcelona, la seva obra es pot veure a diferents ciutats d’Europa.

TRANSFORMACIÓ DEL PORT

La nova façana marítima de Badalona va finalitzar l’any 2005 seguint el disseny de Solà-Morales que preveia, originalment, la construcció d’un canal adjacent al port pesquer i esportiu a la ciutat.

Els nous edificis de pisos van canviar la fisonomia del port, passant de ser una zona industrial plena de fàbriques, a ser un espai de convivència ciutadana.

Durant l’execussió del projecte van haver-hi diversos problemes. La greu contaminació del sòl, provocada per l’activitat centenària de l’antiga química Cros, a més d‘ocasionar la demora del projecte, va suposar un augment considerable del pressupost inicial. A la zona on se situa el port es van retirar fins a cinc-centes mil tones de terres contaminades i també es van realitzar treballs de descontaminació a l’antic emplaçament de la fàbrica Bòrax.

ALTRES DISSENYS

Juntament amb altres col·legues de professió, Solà-Morales va ser l’encarregat d’obrir Barcelona al mar. Una de les seves obres en aquest sentit és el reconegut Moll de la Fusta. L’illa Diagonal també és un projecte seu, i s’ha convertit en un dels centres comercials que millor encaixa amb la trama urbana de la ciutat.

PREMIS

L’arquitecte va rebre diverses distincions institucionals per la seva feina al llarg de la seva trajectòria professional. Així, al 1983 Solà-Morales va guanyar el Premi Internacional d’Urbanisme i al 1994 la Biennal d’Arquitectura Espanyola i el Premi FAD. La condecoració més recent la va rebre al 2009 quan li va ser concedida la Creu de Sant Jordi.

WhatsAppEmail