Gabriel Cardona, cap del cos de policia local de Badalona durant 22 anys, va morir la setmana passada, als 72 anys d’edat a Barcelona, després d’entrar en coma irreversible per una caiguda. Nascut a la localitat menorquina d’Es Castell el 1938, Cardona pertanyia a una família de militars i després de cursar la carrera militar per tradició familiar, es va doctorar en Història per la Universitat de Barcelona.

La projecció mediàtica de Gabriel Cardona va transcendir els límits de Badalona, ja que va ser un dels fundadors l’any 1970 de la Unión Militar Democrática (UMD), creada amb l’objectiu de democratitzar l’exèrcit franquista. Repudiat pel franquisme, l’historiador i militar va acabar abandonant l’exèrcit després de l’intent de cop d’estat del 23-F per dedicar-se a la docència a la Universitat de Barcelona.

Gabriel Cardona és autor de nombrosos llibres d’història. Arxiu

Però la seva ferma voluntat de servei el van portar a dirigir la guàrdia urbana de Badalona des de mitjans dels anys vuitanta fins el 2003, any de la seva jubilació i que va aprofitar per intensificar la seva producció historiogràfica. Entre la seva producció bibliogràfica destaquen “El poder militar en la España contemporánea hasta la guerra civil” (1983), “Franco no estudió en West Point” (2002), “El gigante descalzo: El ejército de Franco” (2003) o “Los Milans del Bosch: Una familia de armas tomar” (2005).

L’editorial Destino té previst publicar aquest mes de gener el seu últim llibre, “Las torres del honor”, una obra que versa sobre el 23-F. Cardona estava molt il·lusionat amb aquesta obra, que quedarà com el seu últim testimoni com a historiador i demòcrata compromès.