Una grua fa tasques de manteniment en una platja de Montgat. Foto: Ajuntament

Les platges de Montgat cada cop són menys platges. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un estudi elaborat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sobre la situació del litoral metropolità nord. La recerca, que s’inclou dins els passos previs abans de dur a terme el Pla de resiliència del litoral metropolità nord, determina que des del 2017 les platges d’aquest municipi i de Badalona han perdut entre 6 i 10 metres anuals d’amplada.

Segons expliquen des de la mateixa AMB, l’objectiu de l’estudi és “tenir més coneixement sobre la dinàmica del litoral i, d’aquesta manera, trobar solucions per frenar la regressió de les platges metropolitanes en el futur”. El document s’ha elaborat a partir de fotografies aèries que l’AMB recull des de fa 20 anys, les imatges comparatives de diferents models digitals en 3D i les mesures de la part submergida.

“La sobre acumulació de temporals des del 2017 ha impedit la recuperació natural de les platges metropolitanes”, afirmen des de l’AMB. Per a l’organisme, la pèrdua de sorra es deu als diferents comportaments que han tingut els sediments del litoral.

Així mateix, hi ha altres qüestions que no ajuden a la recuperació de les platges, com el disseny dels ports del Masnou i Badalona, que limiten l’entrada de sediments i provoquen la regressió de les platges del Baix Maresme i del Barcelonès nord.

El cas de Sant Adrià de Besòs és una mica diferent, ja que la zona de platges del municipi està vivint una lleugera recuperació pel que fa al nombre de metres de sorra.