PDeCAT, Junts i CUP negocien una moció de censura. Foto: Junts

Falta un any i mig perquè es tornin a celebrar eleccions municipals, però a Tiana l’alcaldia podria canviar de mans abans d’hora. L’oposició -a excepció del PP- fa setmanes que treballa per plantejar una moció de censura que permeti constituir un govern alternatiu al del PSC i rellevar l’alcaldessa Ester Pujol.

El pes de les negociacions el porten d’una banda el PDeCAT i de l’altra Junts i CUP, que actuen com una sola formació no només en les converses sinó en el dia a dia a l’Ajuntament. Per la seva banda, l’assemblea d’ERC va votar de forma unànime el 4 de novembre a favor d’impulsar un canvi de govern, però ha traslladat la responsabilitat a la resta de grups de l’oposició. “La majoria de l’assemblea opta per deixar que PDeCAT, Junts i CUP arribin a un acord per escollir la candidata o candidat a l’alcaldia”, expressen els republicans a través d’un comunicat. I és aquí precisament on hi ha la principal desavinença entre les dues parts de la negociació.

El PDeCAT considera que “a priori” l’alcaldia ha de ser per a ells, en paraules de la seva portaveu, Olga Rué. En canvi, Junts i CUP plantegen que el nou cap de l’executiu municipal sigui algun dels seus càrrecs electes. “Enlloc diu que l’alcaldia hagi de ser per a la segona força”, argumenta el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra. La CUP comparteix aquesta opinió i recorda que les dues formacions van sumar conjuntament més vots que el PDeCAT en les eleccions i només nou menys que el PSC. “Per a la CUP és un gest de generositat molt gran formar part d’un govern amb el PDeCAT. Ara veurem quin gest té el PDeCAT cap al poble de Tiana”, diu el portaveu cupaire, Àlex Rosa. “L’aplicació de l’article 155 obligarà el nou alcalde a assumir actes de desobediència i a posar en joc el seu patrimoni”, afegeix.

PARTICIPACIÓ I TRANSPARÈNCIA
Tot i aquest debat, les tres formacions asseguren que allò prioritari és consensuar les línies programàtiques d’un eventual nou govern. I en aquest sentit, l’acord és més a prop, tot i que amb matisos.

La transparència i la participació apareixen com els principals àmbits sobre els quals cal actuar. Tot i que el detonant per engegar la moció va ser la manca de suport del govern municipal al referèndum de l’1 d’octubre i el suport del PSC a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia de la Generalitat, les converses per tirar endavant la moció han posat el focus en la gestió quotidiana de l’Ajuntament. “No es tracta de canviar una alcaldessa per una altra.

Cal millorar l’eficiència en la gestió pública i impulsar la participació ciutadana”, defensa Salvatierra. Això, per a Junts i la CUP passa per modernitzar l’administració electrònica i l’Oficina d’Atenció Ciutadana, així com per impulsar processos deliberatius sobre els problemes que hi hagi al municipi.

Per a Rué, cal “reenfocar” la participació ciutadana respecte de com ho ha fet fins ara el PSC i avisa que per al PDeCAT la principal prioritat és ordenar la circulació i l’aparcament al centre del poble.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram