La moció contra Albiol ha tirat endavant aquest migdia. Foto: Línia Nord

Els grups municipals de l’oposició badalonina ja han registrat formalment la moció de censura per fer fora Xavier García Albiol de l’alcaldia. Els setze regidors de les cinc formacions implicades han presentat aquest divendres al migdia el document amb les signatures que permetrà convocar per al pròxim 8 de novembre un Ple per investir un nou batlle a la ciutat.

“Aquesta és una gran notícia per la ciutat. Avui acaba una etapa negra i comença tot”, ha apuntat al respecte el portaveu d’ERC, Alex Montornès, que ha celebrat l’entesa entre els grups per fer possible aquest acte de “responsabilitat”. En la mateixa línia s’han pronunciat els comuns, que han remarcat la importància d’haver arribat a un acord a cinc bandes per poder tirar endavant mesures al Ple i que consideren que el pacte va més enllà d’aquest any i mig que queda de mandat.

Per la seva banda, Guanyem ha volgut matissar el seu posicionament i ha deixat la porta oberta a formar part d’un nou govern si es donen les condicions necessàries. “La ciutat en aquest moment ens està mirant i no podem decebre-la. Nosaltres no hem dit mai que no entrarem al govern. Cal un executiu fort i això es pot garantir tant des de dintre com des de fora”, ha assegurat la regidora Carme Martínez. També el líder de JxCat, David Torrents, s’ha mostrat partidari de conformar un govern el més fort possible i ha manifestat sentir-se orgullós d’haver pogut fer fora de l’alcaldia el popular.

Guijarro, el candidat de consens

El relleu d’Albiol al capdavant del consistori l’entomarà, si no hi ha canvis d’última hora, el socialista Rubén Guijarro, que compta amb el suport de la resta de grups per presentar la seva candidatura el dia del Ple d’investidura. En els pròxims dies s’acabarà de conèixer quins partits acompanyaran el PSC com a part del nou govern o si només es conformarà un executiu de coalició amb els comuns. Tanmateix, tant Guanyem com ERC i JxCat ja han confirmat que treballaran conjuntament a cinc bandes per poder presentar en temps rècord un nou pressupost i per tirar endavant mesures necessàries per a la ciutat.

Cal recordar que aquesta moció s’ha precipitat en les darreres setmanes després que el nom del popular aparegués als Pandora Papers vinculat a una societat en un paradís fiscal. La notícia publicada per El País i La Sexta -que també esquitxava a l’actual regidor del PP Ramón Riera- provocava un nou terratrèmol polític a Badalona que va acabar culminant en un pacte dels grups de l’oposició per forçar la moció de censura.