“Badalona viu una situació excepcional i, davant d’aquesta realitat, s’han de poder plantejar mesures excepcionals amb un to constructiu i il·lusionant”. D’aquesta manera justificava el passat dia 10 de setembre el líder de CiU a la ciutat, Ferran Falcó, la proposta de “candidatura unitària de totes les forces favorables a una consulta per bastir un projecte alternatiu al del PP d’Albiol”.

Falcó va llançar per sorpresa aquesta proposta davant de més de 500 persones, entre les quals hi havia una representació de l’Assemblea Nacional Catalana, en el marc del sopar que CDC celebra a la plaça del Sol la vigília de la Diada. El líder convergent va incloure en la seva oferta el PSC, ICV-EUiA i també els dos partits independentistes que actualment no tenen representació al consistori, ERC i la CUP, després d’afirmar que “per arribar més forts a les eleccions i obtenir resultats incontestables, els que representem un model de democràcia diferent del del PP hem de sumar forces i no dividir-nos”. L’element clau d’aquesta proposta unitària, va remarcar, hauria de ser que fos “encapçalada per una persona escollida en un procés de primàries obertes a tots els ciutadans de Badalona”.

PROPOSTA REBUTJADA
Dues setmanes més tard, en declaracions a Línia Badalona, Falcó diu que “la proposta va ser ben acceptada per les entitats però queda clar que a la resta de partits no els interessa”. El líder convergent reconeix que la idea no serà factible malgrat que “hauria estat motivador que hagués tirat endavant”. “Tinc la impressió que la gent de Badalona saben que, si no es fa alguna cosa trencadora, l’escenari de futur implica que continuï l’actual govern”, argumenta. Per aquest motiu, el líder convergent pronostica que “anirem a unes eleccions clàssiques”, un fet que lamenta, ja que afirma que “tot sembla indicar que el PP pot tornar a guanyar, encara que potser amb un resultat pitjor, les pròximes eleccions”. Per evitar-ho, insisteix, calia “una llista guanyadora des del minut u i no una suma de perdedors”.

RETRETS MUTUS
Falcó es mostra disgustat amb la rapidesa amb la qual tots els partits que van rebre la seva oferta l’han rebutjat. “Com a mínim una resposta hàbil hauria estat dir: seiem i parlem-ne”, afirma. La visió de la resta de partits és molt diferent, ja que lamenten haver-se assabentat de la proposta del líder de CiU per la premsa i expliquen que tampoc hi ha hagut cap contacte després que Falcó deixés anar la proposta en públic.

 

Jordi Serra (PSC): “Ens presentarem amb les nostres sigles i ho farem per guanyar”

“L’anunci del Ferran Falcó ens va sorprendre perquè no en sabíem res però també perquè crec que el que hem de fer en aquestes pròximes eleccions municipals són candidatures de cada partit amb el seu respectiu candidat i les seves propostes. No ens hem d’organitzar per anar en contra d’algú, sinó que s’han de fer propostes per a Badalona. Sincerament, no crec que el que ha proposat CiU sigui el més convenient. Ningú ho entendria. A més, un sopar de militants no és el millor lloc per fer una proposta d’aquest tipus. Nosaltres ens presentarem amb les nostres sigles i a més ho farem per guanyar, no per pactar. El que vingui després ja es veurà. I si cal fer un govern ampli i plural, el farem. Sempre n’he estat partidari.”

  

Àlex Mañas (ICV-EUiA): “Hi ha sumes que, en lloc de sumar, resten. CiU i Iniciativa és aquest cas”

“Aquesta proposta és un oferiment que s’ha fet a la premsa. CiU no se’ns ha adreçat ni abans ni després per plantejar-nos-ho ni explicar-nos-ho. Dit això, nosaltres no ens neguem a parlar amb ningú, però no ens trobaran en un front contra algú. Volem construir un projecte alternatiu, que inclogui el dret a decidir però també molts altres temes socials, i en això treballem. Compartim que ara toca sumar el màxim nombre de regidors i regidores per aconseguir un canvi a la ciutat, però potser hi ha sumes que, en lloc de sumar, resten. CiU i Iniciativa és aquest cas. Nosaltres volem sumes lògiques i estem treballant seriosament per construir un front d’esquerres el màxim d’ampli possible per poder canviar Badalona.”

 

Oriol Lladó (ERC): “L’alternativa a Albiol no s’ha de construir a cops de titular sinó al voltant d’una taula”

“Quan t’assabentes d’una proposta per la premsa ja és un mal començament. Ara bé, celebrem que CiU s’adoni que cal plantejar les coses d’una altra manera, no tant pel fet de la candidatura unitària, sinó per la necessitat de confluir en projectes compartits que donin una alternativa seriosa al PP d’Albiol. Però això no s’ha de fer a cop de titulars de diari, sinó a partir d’un treball previ tranquil i rigorós al voltant d’una taula. No podem repetir la decepció de la moció de censura fallida. Nosaltres estem oberts a parlar del que sigui, també de candidatures àmplies. Però també podem consensuar una part del programa, per exemple. I, es faci el que es faci, això ha de partir d’una confiança mútua entre tots els actors.”

 

Francesc Duran (CUP): “És una proposta que neix morta: un anunci per marejar la perdiu”

“La proposta del Ferran Falcó neix morta. No hi veig cap tipus de recorregut ni cap coherència. Crec que és un anunci oportunista i per marejar la perdiu. Cal recordar que si l’alcaldia la té Albiol és perquè CiU ho va permetre. A més, crec que Ferran Falcó és conscient que li esperen uns mals resultats el maig de l’any que ve i intenta maniobrar per sumar gent i no enfonsar-se. Quin sentit té un acord entre CiU i la CUP amb la distància ideològica immensa que ens separa? Sincerament, penso que el que pretenia Ferran Falcó amb aquest anunci era guanyar notorietat. Si el problema és Albiol, que ho comparteixo, la solució és fàcil: es fa una moció de censura i se’l fa fora. I per fer això no cal esperar a les eleccions.”