Queden dos mesos per a les eleccions. Té bones sensacions?
Tinc més bones sensacions que l’últim cop que em va entrevistar. Ho dic de debò. Estem constantment parlant amb gent que havia votat els socialistes i amb persones que havien estat quadres del PSC que, no només ens diuen que votaran Iniciativa a les pròximes municipals, sinó que ens asseguren que faran campanya i es mobilitzaran per nosaltres. Crec que hi ha ganes de canvi i que podem convertir-nos en la primera força de l’esquerra a la ciutat. Per això sóc molt més optimista que fa mesos.

En aquella entrevista de fa un any admetia que havien de recuperar els ciutadans que els havien girat l’esquena. Creu que això ja està garantit?
Entenc que ja està garantit que Iniciativa recuperarà el seu vot tradicional d’esquerres. I, repeteixo, crec que hi ha una gran perspectiva de creixement perquè ens estem adreçant a aquelles persones d’esquerres de la ciutat que volen un canvi real per acabar, no només amb les polítiques de Xavier Garcia Albiol, sinó també amb les dels darrers anys dels governs socialistes. Això és el que palpem al carrer dia rere dia. Hi ha moltes persones que necessiten tornar a creure en una proposta d’esquerres que els engresqui i que els doni confiança.

També fa un any em deia que calia consensuar un full de ruta comú amb altres partits i així ho han fet amb ERC i Avancem-MES, però aquests dos partits es presentaran en coalició i vostès en queden fora…
Nosaltres, des del mes de setembre, estem dient que volem un front ampli d’esquerres. I ho seguim defensant a dia d’avui. A ERC coneixen la voluntat d’Iniciativa de construir una candidatura unitària amb ells. Són ells els que han decidit no fer-ho. Crec que han pensat més en allò que els deia la seva direcció nacional, en el 27 de setembre, que no pas en el 24 de maig.

El preocupa que Iniciativa quedi aïllada enmig de la candidatura conjunta d’ERC i Avancem-MES i la proposta de Guanyem Badalona?
No, em preocupa que no hi hagi una candidatura unitària de tota l’esquerra. Això és el que m’importa. No hi ha hagut voluntat ni per una banda ni per l’altra de construir un front realment ampli. Això es fa sense exclusions, però, dissortadament, aquesta possibilitat està molt verda a hores d’ara. Amb tot, no ens preocupa quedar-nos al marge d’aquestes candidatures perquè cap de les dues és unitària.

Suposo que el tranquil·litza el fet d’haver aconseguit integrar a la seva candidatura el sector crític de Podem a la ciutat.
No es tracta de tranquil·litat, sinó d’eixamplar el partit. Diversos militants de Podem han volgut sumar amb nosaltres perquè no veuen amb bons ulls l’opció de donar suport a la candidatura de Guanyem Badalona. I nosaltres els hem obert les portes, com no podia ser d’altra manera, perquè això va en la línia de construir un projecte d’esquerres ampli.

I perquè Podem és una ‘marca’ que cotitza fort…
No els volem pels vots, els volem per construir aquest projecte d’esquerres ampli. Són persones compromeses amb els barris i tenen un perfil que encaixa perfectament amb el que representem nosaltres.

Parlant de marques, quin serà el nom que adoptaran ara?
Probablement ICV-EUiA-És possible, però ho hem d’acabar de decidir.

I vostè en serà el candidat.
Sí, això no s’ha qüestionat.

Què els ha ofert a canvi?
Un d’ells anirà en un lloc de la llista amb possibilitats de sortir elegit.

Amb tot, un bon pla B per substituir el front ampli d’esquerres…
No, no. Independentment d’aquest acord, nosaltres seguim apostant per una candidatura àmplia d ‘esquerres. Fins a l’últim dia, mantindrem la mà estesa a Guanyem Badalona i ERC-Avancem-MES per fer aquest front ampli.

Vostè mateix diu que aquesta possibilitat està molt verda.
Si al final no pot ser, doncs ICV, EUiA i És possible anirem plegats a les eleccions. Perquè creiem que la candidatura que pot ocupar l’espai que tradicionalment havia estat del PSC som nosaltres.

Dóna per fet que el PSC no ho pot fer?
Nosaltres creiem que els temps del PSC a la ciutat s’han acabat. Va perdre les últimes eleccions i ara torna a presentar el mateix candidat. No hi ha renovació, per més que diguin, i crec que és una candidatura que no engresca la gent, a diferència de la nostra.

Parlant de vostè, què pot aportar Àlex Mañas a la política badalonina que no tinguin ja els candidats dels altres partits polítics?
Bé, el que a mi em diu la gent és que tinc capacitat d’anàlisi sobre la realitat social i física de la ciutat. La gent diu que sóc dels candidats que més té la ciutat al cap. I jo crec que tinc molta capacitat de propostes. Si repasses la tasca d’oposició que hem fet durant aquests quatre anys ho podràs comprovar. I crec que segurament sóc el candidat que més a l’avantguarda està del que representa la nova política.

En una entrevista recent, Oriol Lladó (ERC) em deia que al Ple municipal hi ha les mateixes cares des de fa molts anys. Vostè se sent una cara vella?
Ni de bon tros. Jo no sóc una cara vella. Sóc una persona que ha estat 12 anys fent de regidor, és cert, però tinc experiència tant al govern com a l’oposició, i això em dóna un coneixement de la ciutat i de la maquinària municipal que potser un candidat nou no té.

Si Iniciativa acabés formant part d’un govern de coalició, on creu que podrien ser més útils? Tornaria a reclamar la regidoria d’Educació?
Jo crec que podem ser molt útils a l’alcaldia. A partir d’aquí…


[Somriu] Sincerament, des del 1979, ICV-EUiA és una força que ha estat present a la ciutat en tots els àmbits. En aquests moments encara no hem escollit la candidatura, però crec que tant jo com l’equip que m’acompanyarà podem estar a qualsevol àrea de govern. Ara bé, nosaltres aspirem a l’alcaldia, a canviar-ho tot. No volem fer fora Albiol per instal·lar polítiques antigues. Volem fer fora Albiol per fer foc nou.

Parlant d’Albiol, creu que tornarà a guanyar les eleccions?
Albiol ha comès tantes errades i ha esgotat tant la gent de Badalona que pot acabar tenint un molt pitjor resultat del que ell mateix espera.

Ell diu que ningú dubta de qui guanyarà, sinó d’amb quin marge ho farà.
Bé, amb mi no parla. Per tant, com que el senyor Albiol i jo no parlem, la meva opinió, en aquest cas, no l’ha escoltat. Però és la que tinc i aquí ho deixo dit.

Es rumoreja que hi ha un pacte no escrit entre l’oposició que, guanyi qui guanyi, s’arribarà a un acord perquè Albiol no torni a governar. És així?
Nosaltres ja hem pactat amb Esquerra Republicana i Avancem-MES unes mínimes bases programàtiques de cara al pròxim govern. Dit això, l’any 2011, en el Ple de constitució, nosaltres no vam presentar cap candidat i vam donar suport al de la força més votada de l’esquerra. I així ho farem el maig, perquè, per davant de tot, som lleials a l’esquerra. Per tant, si és per nosaltres, Albiol no tornarà a ser alcalde de la ciutat.

Quin paper hi jugarà CiU en tot plegat?
Jo estic convençut que, havent-hi les eleccions del 27 de setembre, primaran els interessos de la direcció nacional –com ja va passar el 2011, aquell moment en sentit contrari– i, per tant, és molt difícil que tornin a fer alcalde Albiol. Amb tot, estem molt convençuts que hi haurà un govern alternatiu.

Pactaria amb CiU?
En aquests moments sí: pactaríem un govern alternatiu amb CiU en base a uns acords programàtics. Perquè l’obstacle de fa dos anys, la imputació del senyor Falcó, ha desaparegut.

I amb el PSC?
També.

Fa un moment deia que els temps del PSC s’han acabat. No és contradictori?
No. Perquè ens està governant la ultradreta. I quan et governa la ultradreta cal unitat de totes les forces democràtiques. Ningú tindrà majoria absoluta i, per tant, ens caldran pactes per fer possible l’alternativa. Al que em referia abans és que necessitem que al capdavant d’aquesta alternativa hi hagi un alcalde que es cregui, de veritat, que es poden canviar les coses. I crec que això el PSC ja no ho pot fer. Però és que, com ja t’he dit, crec sincerament que nosaltres els podem passar per davant i convertir-nos en la primera força de l’esquerra.

Si s’afebleix el PSC, de retruc pot afeblir-se l’esquerra. El preocupa que no acabin sumant majoria tots plegats?
Jo estic convençut que hi haurà una majoria de 14 regidors d’esquerres perquè crec que hi haurà un transvasament de vot molt important del PSC cap a Iniciativa.

Què creu que és el primer que hauria de fer el govern sortint de les eleccions del maig?
Eliminar la taxa de copagament de la teleassistència. Això el primer de tot. I el segon, elaborar un pla de rescat social per ajudar les famílies que estan patint la crisi. Tot això ho podem fer. I ho remarco perquè vull ser molt rigorós.Quan fas promeses han de ser coses que saps que les podràs complir.

He començat preguntant-li per sensacions i acabo fent-ho per resultats. Quina és el seu pronòstic de cara al maig?
El que et puc dir avui és que crec que el Ple que tenim ara no s’assemblarà en res al que tindrem després de les eleccions. D’això n’estic totalment convençut. A partir d’aquí, jo crec que ningú s’atreveix a fer pronòstics de resultats de cap institució de l’Estat. Sincerament, amb els temps que corren em sembla una gran imprudència fer qualsevol ‘quiniela’. Deixa’m que te la faci el 25 de maig [somriu].