L’Open Arms, dimarts, en el moment de salpar. Foto: Miquel Codolar / ACN

Després de més de tres mesos bloquejat, l’Open Arms va tornar a navegar dimarts. Ho va fer a les tres de la tarda des del port de Barcelona, on feia 100 dies que estava aturat després que el 8 de gener el govern espanyol els denegués el permís per salpar cap al Mediterrani central. L’argument va ser que Itàlia i Malta no els deixarien desembarcar i que el vaixell no reuneix les condicions necessàries per portar els nàufrags fins a Espanya.

La bona notícia, que s’havia confirmat dimecres passat ­-la intenció era sortir divendres però el mal temps no ho va permetre–, té un regust agredolç. I és que l’Open Arms només pot transportar material humanitari i no podrà fer tasques de rescat.

D’aquesta manera, doncs, el vaixell té les illes gregues de Samos i Lesbos com la seva primera destinació, on repartirà bona part del material humà que transporta. Està previst que la travessia duri gairebé 10 dies.

De totes maneres, Òscar Camps, el director de Proactiva Open Arms, va voler deixar clar abans que el vaixell salpés que si es troben en una situació “on hi hagi vides en joc” faran prevaldre el dret marítim internacional per davant de l’autorització del Ministeri de Foment, que només els permet transportar material humanitari.

ONADA DE SUPORT
El bloqueig de l’Open Arms ha provocat que l’entitat hagi rebut una onada de suports, tant de persones anònimes com de famosos. Fa pocs dies, per exemple, es va poder veure Pep Guardiola amb el jersei de Proactiva Open Arms en una roda de premsa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram