Les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

L’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic (PDU) de l’entorn de les Tres Xemeneies el passat juliol va marcar un punt i a part en el futur d’aquesta zona limítrofa del litoral metropolità. Els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Badalona donaven el seu vistiplau al projecte condicionats pel risc a perdre una “oportunitat històrica” i amb el convenciment d’impulsar la iniciativa del Hub Internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau proposada pel reputat investigador manresà Màrius Rubiralta.

Tanmateix, amb l’aprovació del pla per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona el passat 7 d’agost s’han començat a conèixer alguns detalls que podrien comprometre la viabilitat del projecte del Hub. El secretari d’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, apuntava en declaracions a El País que es preveu que les Tres Xemeneies s’explotin en règim de concessió per a usos econòmics com podrien ser oficines o un hotel.

Malgrat matisar que la intenció és prioritzar activitats relacionades amb “qüestions ambientals, de transició energètica i noves tecnologies”, la possible construcció d’un hotel a les icòniques torres ha encès totes les alarmes entre els veïns de la zona. “Seria horrorós posar un hotel completament desvinculat del programa funcional de les Tres Xemeneies. Això no s’especificava en els últims documents de Territori. És una informació que no tenim, però pot indicar que ens poden colar un gol”, assegura el portaveu de la Plataforma per la conservació de les Tres Xemeneies, Roger Hoyos, que emplaça el govern a convocar una sessió informativa i participativa per donar uns detalls que encara no es troben a disposició de la ciutadania, ja que no han sortit a exposició pública.

Des de la plataforma defenen la importància d’apostar pel Hub Internacional, una iniciativa que no només permetria “tornar a posar Sant Adrià al mapa”, donant ús a les Tres Xemeneies i a l’antiga nau de turbines, sinó que també seria compatible amb la incorporació d’una oferta potent de Formació Professional, una de les grans demandes de les agrupacions, que permetria donar resposta als greus problemes d’atur i de baixa qualificació professional que pateix la zona.