La possible instal·lació d’un centre per a menors estrangers no acompanyats (MENAs) al barri del Remei ha provocat la primera gran polèmica del recentment ampliat govern del PSC amb Badalona en Comú Podem (BCP). Un missatge a Twitter de l’alcalde Álex Pastor, en el qual assegurava que havia “aconseguit que la Generalitat no instal·li cap centre de MENAs al barri”, va encendre una polèmica que ha recordat episodis viscuts en l’etapa Albiol.

Era dijous passat a la nit. Després del tuit de Pastor, alguns partits, com Guanyem Badalona en Comú i ERC, exigien a l’alcalde que rectifiqués les seves declaracions, mentre els seus companys de govern, els comuns, qualificaven la piulada de “desafortunada”.

LA GENERALITAT, SORPRESA
Però la polèmica no es va quedar a Badalona. Mitjans estatals com La Sexta, entitats com la Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i fins i tot el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, van comentar el missatge publicat per Pastor.

“Fa setmanes que vam decidir que el Remei no era una bona ubicació”, aclareix la DGAIA

“Estic molt sorpresa amb les declaracions d’Álex Pastor sobre els MENAs, perquè no tenen cap sentit. Fa setmanes que vam decidir que el Remei no era una bona ubicació”, va explicar la Directora General d’Atenció a la Infància, Ester Cabanes, en declaracions a Badalona Comunicació.

Albiol vol tancar tots els centres

L’exalcalde Xavier García Albiol (PP) també va criticar Pastor i el va acusar de “no dubtar d’enganyar els veïns desesperats”, per assegurar que ell havia evitat que es fes el centre de menors. Albiol va convidar Pastor que “si vol treballar de veritat”, el que hauria de fer és “iniciar el tancament dels set centres de MENA que hi ha a Badalona”, “alguns dels quals”, afegia, “estan creant molts problemes d’inseguretat als veïns”.

A la mateixa ràdio local, fonts de Treball i Afers Socials van subratllar que havien treballat amb l’entitat que havia de gestionar el centre i amb l’Ajuntament per obrir un pis de deu places per a menors al Remei (el qual s’hauria ubicat a una antiga escola bressol al carrer Guifré), però que va ser la mateixa Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) que, “un cop valorat, va decidir canviar la ubicació del centre a un altre municipi”.

PORTARÀ CUA
El portaveu d’ERC, Alex Montornès, va anunciar dimarts que presentaran una moció de reprovació a Pastor al pròxim Ple municipal. Dilluns, de fet, el regidor de Junts per Catalunya (JxCat), David Torrents, va destacar que es reunirien amb ERC i Guanyem per decidir quina estratègia seguir després de les declaracions de l’alcalde. “Ens haurem de replantejar el nostre suport a l’alcalde Pastor”, va dir Torrents.

ERC va anunciar que presentarà una moció de reprovació a Pastor al pròxim Ple

En un comunicat, l’exalcaldessa Dolors Sabater va declarar que “cal una resposta política unànime i contundent de tots els grups municipals per evitar que Badalona es torni a projectar com una ciutat racista, quan és una ciutat d’acollida i de convivència compromesa amb els drets humans”.

Però les opcions, més enllà d’una reprovació simbòlica, són poques. L’oposició al govern municipal no té prou suports com per impulsar una moció de censura que pugui resultar en la formació d’un govern alternatiu, ja que necessitarien els vots dels 11 regidors del PP. Un escenari poc probable.

SILENCI VEÏNAL
Mentrestant, Línia Nord ha contactat amb les dues associacions de veïns del Remei, però de moment han preferit no fer declaracions al respecte. A les xarxes, els últims dies alguns mitjans asseguraven que les entitats veïnals havien firmat un manifest en el qual exigeixen a Guanyem, ERC i JxCat que es disculpin i agraeixen a l’alcalde la seva feina. Aquest setmanari, però, no ha pogut confirmar l’existència d’aquest manifest.

L’alcalde es defensa

Lluny de retractar-se de les seves declaracions, l’alcalde Álex Pastor va intentar justificar la seva piulada sobre el centre de menors al Remei. L’endemà, Pastor va insistir, en declaracions a la premsa, que el barri “no és el millor lloc per acollir un equipament d’aquestes característiques”.

L’alcalde va assegurar que hi ha una forta oposició veïnal al projecte i que portant-lo a un altre lloc “es garanteix la bona convivència entre els veïns, evitant donar ales a la xenofòbia”. A més, va destacar que el context de risc d’exclusió social que hi ha al barri no afavoriria el desenvolupament dels menors un cop abandonessin el centre.

Pastor va qualificar les crítiques rebudes aquests dies de “soroll” i les va atribuir “al desconeixement de la realitat de Badalona”. També va recordar que la ciutat ja compta amb centres d’acollida de menors no tutelats i que l’espai on s’havia plantejat ubicar el centre és un equipament municipal que havia acollit una llar d’infants que els veïns fa temps que esperen recuperar. “No crec que se’m pugui acusar de res més que d’intentar defensar els interessos dels veïns”, va dir.

L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, li va mostrar el seu suport en una roda de premsa conjunta. Callau va insistir que el Remei es troba a la frontera amb Sant Adrià i no vol que la seva ciutat “sigui l’especialista territorial en totes les problemàtiques socials”. Setmanes abans, el batlle adrianenc havia enviat una carta al conseller de Treball i Afers Socials en la qual mostrava la seva preocupació per la instal·lació del centre d’acollida al Remei, així com per un altre possible centre al barri del Fòrum.

Enmig de la desinformació

El Remei és un barri petit. Poc més de 2,6 quilòmetres quadrats i menys de deu carrers. Enmig de naus industrials, tallers i fusteries hi viuen al voltant d’unes 1.060 persones, segons les dades del Padró Municipal de 2015, el més recent que hi ha a la pàgina web de l’Ajuntament. Aproximadament el 25% de la població del barri és estrangera, un percentatge més alt que la mitjana de la ciutat, però gairebé deu punts més baix que el d’alguns dels seus barris veïns, com Sant Roc o Artigues.

És un dimarts a la tarda i pel carrer de Guifré, un dels principals del barri, no es veu pràcticament ningú. Les cases de dues o tres plantes (moltes d’elles tapiades) tenen les cortines abaixades i les reixes de les finestres i portes ben tancades. I d’una vintena de balcons pengen llençols blancs amb el mateix missatge: Los vecinos del Remei, en lucha por un barrio digno.

D’un d’aquests pisos surt un home gran. Li preguntem pel significat d’aquestes pancartes improvisades. L’home ens explica que aquests llençols els van començar a penjar quan van saber que la Generalitat tenia la intenció d’instal·lar un centre per a menors immigrants a una antiga escola bressol que hi ha en aquest mateix carrer. “La gent no els vol aquí”, diu, afegint que al barri han tingut alguns problemes de convivència a causa de gent que deixa escombraries al carrer i, sobretot, perquè hi ha moltes cases buides que van ser i estan sent ocupades. “Ens envaeixen els ocupes”, subratlla l’home abans d’anar-se’n.

Però no tothom al Remei té clar què és el que volien instal·lar a l’antiga escola bressol. A la cantonada amb el carrer Primavera, tres homes parlen sobre el tema:

– Saps què volien posar a la nau aquella?

– Una discoteca?

– No! Immigrants d’aquests… xavals joves.

– Ah! Ocupes, vaja…

Al carrer Príncep d’Astúries, en canvi, dos homes xerren i asseguren que el que volien instal·lar al barri era “un centre per a drogaddictes”. Una explicació semblant tenen dos joves que juguen a l’escurabutxaques en un bar de l’avinguda Marquès de Mont-Roig. Un d’ells parla d’un centre “correccional per a joves delinqüents”, mentre que l’altre diu directament “ionquis”. “Qui voldria això al seu barri? Sort que l’alcalde ho va aturar”, diu un d’ells després de posar una moneda a la màquina.

Alguns, però, no saben que el projecte del centre es va descartar. Un home que puja al seu cotxe assenyala que els veïns estan enfadats amb la Generalitat perquè posarà a l’antiga guarderia “un centre per a menors no tutelats”. “Aquests que van amb navalles i són atracadors i violents”, afegeix. “Encara no ens hem manifestat, però ens manifestarem, això segur”, diu mentre arrenca el cotxe. La desinformació sempre empitjora els conflictes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram