Pla detall d’una de les finestres encara sense reparar del bloc. Foto: ACN

Una vintena de famílies del barri de Sant Roc porten un any sense poder trepitjar casa seva. El 5 de gener del 2019, un espectacular incendi en un bloc de pisos situat al número 244 de l’Avinguda del Marquès de Mont-Roig deixava tres morts i obligava a desallotjar prop de 50 veïns. La previsió dels tècnics apuntava que els afectats podrien tornar als seus domicilis en poques setmanes. Tanmateix, 12 mesos després, només tres famílies han pogut recuperar els seus domicilis.

“Tot ha anat més lent del previst. Alguns pisos no disposen de les condicions necessàries per viure-hi”, assenyala Carles Sagués, portaveu de la Plataforma Sant Roc Som Badalona. Segons denuncia aquesta entitat, els estralls del foc i el fum encara són palpables en molts dels habitatges, que encara conserven les parets i sostres tintats de negre o fins i tot no tenen vidres a les finestres. No obstant, el deteriorament interior dels domicilis no ha estat l’única complicació que s’han trobat els veïns a l’hora de tornar a l’edifici. Fins fa uns dies l’escala no tenia subministrament elèctric i l’ascensor continua sense funcionar, fet que complica el trasllat de les pertinences dels afectats que residien als pisos superiors.

Un altre dels obstacles que han hagut d’afrontar les famílies afectades han estat les gestions amb les respectives companyies d’assegurances. “Un acompanyament per part de l’administració en tràmits com tornar a donar d’alta els subministraments o demanar la cèdula d’habitabilitat hagués fet el procés més senzill, menys farragós i més econòmic per als veïns”, assegura Sagués, que lamenta la lentitud amb què s’ha dut a terme tota la part logística. “Durant aquest any s’ha trobat a faltar una relació de proximitat i complicitat per part de les autoritats municipals”, sentencia el portaveu.

Aquesta situació que denuncien els afectats contrasta amb la versió de l’Ajuntament de Badalona. Segons afirmava la regidora d’Habitatge, Teresa González, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, la rehabilitació dels espais comunitaris del bloc ja ha finalitzat i la majoria dels pisos estan en condicions per viure-hi. “Cada família ha de gestionar amb les seves asseguradores quan podrà tornar a casa”, apuntava González, que assegurava que el consistori té a disposició de les famílies un servei de “suport jurídic” per tal de “facilitar” els tràmits amb les diferents companyies.

La previsió de l’administració és que la majoria de la vintena de veïns reallotjats puguin recuperar els seus domicilis en les properes tres setmanes. Només en tres casos, els inquilins hauran de residir almenys un mes més en pisos de la Generalitat, ja que les tasques de rehabilitació dels seus habitatges s’ha allargat més del previst.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram