Dues dones fotografien un dels espais de la CIBA en una imatge d’arxiu. Foto: A.R.

La Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona ha donat el seu vistiplau a l’ampliació d’usos de la CIBA de Santa Coloma de Gramenet per a poder disposar d’habitatge dotacional. Aquest canvi permetrà que l’espai feminista de recursos i serveis per a dones inaugurat el passat març pugui oferir fins a sis allotjaments de 206 m² a dones víctimes de violència masclista.

L’aprovació definitiva d’aquesta ampliació d’usos amb l’àmbit assistencial -que va tenir lloc el passat 13 de novembre- suposa un gran pas endavant per a la consolidació del projecte com un equipament de referència metropolità en clau feminista que permeti proporcionar un “acompanyament integral” a les víctimes de violència masclista -dones i nens- en situació de risc durant tot el procés de recuperació.

“Quan funcioni al 100%, aquest espai serà emblemàtic. Les dades que tots veiem de violència masclista ens han portat a apostar per treballar d’una forma integral” assenyalava el passat març l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, en la inauguració de l’espai. Amb la incorporació dels sis allotjaments, la CIBA compta ja amb el Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) -servei que va doblar el seu personal, incorporant perfils com psicòlegs, juristes o treballadors socials- i treballa per impulsar el Centre de Documentació i Memòria Històrica de les Dones, una iniciativa per recuperar la memòria històrica “esborrada” de les dones al municipi, a través de documentació o de testimonis orals.