Aquest és el primer bloc on s’instal·laran ascensors. Daniel Gutiérrez

Els veïns de Pomar tenen per fi el vistiplau de l’Ajuntament per començar a instal·lar ascensors en algunes comunitats. Després de més de tres anys d’espera, el consistori ja ha donat el permís a unes obres que hauran d’ocupar part de la via pública. Aquesta actuació, segons el president de l’Associació de Veïns, Albert Arnau, podrien començar immediatament: “tan sols falta trobar l’empresa constructora”. El pla pilot d’instal·lació d’ascensors començarà molt probablement en un bloc del carrer Rubí, tot i que més tard es podran equipar altres edificis. L’autorització administrativa ha arribat aquest passat dilluns, i tot i que els veïns lamenten la lentitud en què ha actuat el consistori, agraeixen que no els cobrin els permisos d’obres. Per a Arnau, els ascensors han estat la principal reivindicació veïnal dels darrers anys, ja que una bona part dels veïns del barri són d’edat avançada. De moment només una comunitat de veïns ja ha presentat la documentació necessària per començar les obres, tot i que des de l’associació de veïns es té constància que tres més hi estan interessades.

QUI HO PAGARÀ?

La col·locació d’ascensors en edificis surt cara. En el cas que s’eliminin completament barreres arquitectòniques la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria General d’Habitatge, sufragaria el 60% del total, mentre que els veïns haurien de pagar el 40 restant. En cas que no s’eradiquin del tot aquestes barreres, el percentatge que assumiria el govern català seria del 45%. L’ajut és important, però no arriba ràpid, ja que segons Albert “cap entitat cultural o veïnal de Catalunya no ha vist encara ni un euro de les subvencions concedides durant el 2010”, tot i que confia que s’acabin rebent.

VEÏNS DISCREPATS

També aquesta setmana un grup de veïns del barri descontents amb l’actual Junta i el President de l’associació veïnal han exigit una Assemblea General Extraordinària per canviar els representants. Segons una nota de premsa que han fet arribar als mitjans, i on només apareix el nom de Juan Santos, aquests ciutadans estan farts de la gestió que s’ha estat duent a terme a l’entitat en els darrers anys. Aquest veí es queixa de la lentitud en què s’ha gestionat la instal·lació d’ascensors i també carrega contra l’actual Junta per la ubicació d’uns contenidors d’escombraries que l’Ajuntament està emmagatzemant en un solar del barri. Per acabar, a la missiva també es pregunta per què encara no s’ha construït la piscina que fa temps es va prometre. Preguntat per aquesta qüestió, Albert Arnau, el president de l’AVV de Pomar, assegura a Línia Badalona que “no hi ha cap plataforma al barri” que estigui en contra de l’actual Junta de veïns, i no li consta que cap veí hagi fet arribar a l’associació una queixa formal. Segons Arnau, aquest és un cas “aïllat”, i sospita que “algun partit està intentant crear mala maror i crispació al barri”. Respecte als problemes plantejats pel veí disconforme, assegura que els contenidors emmagatzemats temporalment en un solar prop a la part nord del barri estan buits i que tenen el compromís de l’Ajuntament de que a partir del 28 de febrer no en quedarà cap. Un cop aconseguit el permís per instal·lar els ascensors, Arnau assegura que la principal prioritat pel barri serà a partir d’ara tenir una piscina municipal. Aquest líder veïnal recorda no sense recança que ja el propi Jordi Pujol, quan era president de la Generalitat de Catalunya, ja va prometre aquest equipament. En tot cas, recorda que els ascensors eren més importants, i reivindica la qualitat de vida del barri recordant que és en el qual hi ha menys intervencions policials.