Un dels actes del 25N a Badalona. Foto: Aj. de Badalona

La meitat de les dones catalanes afirmen que tenen por d’anar soles pel carrer a la nit, segons l’enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió del 2018. El motiu? Temen patir una agressió sexual.

Per posar fi a aquesta situació, Santa Coloma ha fet un pas endavant i ha impulsat la Xarxa Violeta, un projecte únic a l’estat espanyol que vol crear espais segurs i lliures de violències masclistes. De moment, ja s’hi han sumat una seixantena d’establiments colomencs, principalment bars i discoteques, però també benzineres, farmàcies i pàrquings, entre d’altres. Així, si es produeix una situació de violència, tant la víctima com qualsevol testimoni poden comunicar els fets als responsables dels locals que formen part de la xarxa, que s’encarregaran d’activar el protocol d’actuació. A més, l’Ajuntament oferirà formació per al personal de tots aquests establiments.

La presentació de la Xarxa Violeta es va fer el 25 de novembre, el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La iniciativa arriba en un any en què, de moment, s’han denunciat 9 agressions i 14 abusos sexuals a Santa Coloma, segons dades dels Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, però, cal tenir en compte que només es denuncia un de cada quatre casos de violència masclista.

Si ens fixem en l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Badalona, que inclou també Sant Adrià, aquest 2019 s’han denunciat 26 agressions i 37 abusos sexuals entre tots dos municipis. Amb l’objectiu de donar veu als actes masclistes que sovint queden amagats, la reivindicació del Bloc Violeta de Badalona amb motiu del 25N va consistir a empaperar la ciutat amb relats de dones. “Aquí quasi em violes amb 15 anys. No ho he explicat mai a ningú. Penso que no em creuran”, deia un dels cartells.

A través de les xarxes socials, l’entitat feminista va compartir, de forma anònima, totes aquestes experiències. Així, va crear un recull esfereïdor de tot allò que pateixen les dones des que neixen fins que moren, gairebé sempre amb el silenci còmplice d’una societat que, per fi, està començant a despertar.

El Barcelonès Nord omple els carrers de feminisme el 25N

Els municipis del Barcelonès Nord es van tenyir de lila per reivindicar la lluita contra la violència masclista tant el 25N com els dies previs.

Santa Coloma, que ja havia iniciat el programa d’actes el dia 5, va acollir una manifestació diumenge sota el lema ‘Caminem contra les violències masclistes’, que va culminar amb la lectura del manifest unitari a la plaça de la Vila. A més, dilluns a la tarda les colomenques es van concentrar al mateix punt per anar plegades cap a Barcelona.

De l’acte principal de Badalona, destaquen el recital poètic i la performance ‘Que ningú et talli les ales’. Sant Adrià, per la seva banda, va comptar amb la implicació de les estudiants del municipi per fer una marxa ciutadana i formar un gran llaç lila enmig del carrer. Pel que fa a Montgat, els seus carrers van acollir una marxa i es van omplir de sabates per simbolitzar les dones assassinades per la violència masclista. Finalment, Tiana no es va quedar enrere i va fer un acte per recordar que “només sí és sí”.