Una de les sales a l’interior del tanatori. Foto: A. M.

En un costat de la Ronda Litoral, tocant al Parc Fluvial del Besòs, es pot veure com avança ràpidament la construcció d’un dels projectes que més polseguera ha aixecat a Sant Adrià de Besòs els últims anys: el Tanatori del Litoral.

Fa una setmana, l’empresa impulsora de l’equipament va obrir les portes de les obres a Línia Nord i altres mitjans per poder veure des de dins com serà aquest tanatori, que preveuen que pugui començar a funcionar a l’octubre, tot i que el contenciós administratiu presentat per Stop Crematori continua en marxa.

Els fonaments i l’estructura de l’edifici ja estan acabats, amb la qual cosa ja es pot intuir en què es convertirà l’espai: cinc sales privades de vetlla de 80 metres quadrats, un oratori amb capacitat per a 182 persones i un crematori, a més d’oficines, 114 places d’aparcament i una “zona de vending”.

El terreny sobre el qual s’està construint el tanatori té un total de 10.000 metres quadrats, però l’edifici només n’ocuparà un 20%. La resta, uns 8.000 metres quadrats, es convertirà en un espai enjardinat que, en principi, estarà obert a tota la ciutadania. “No ens plantegem tanques al voltant. És un edifici obert”, explica Sussana Pastor, arquitecta del projecte.

RESPOSTA A LES CRÍTIQUES
La gerent del Tanatori del Litoral, Ana Gassió, defensa que tot el projecte s’ha fet “seguint un principi de desenvolupament sostenible i respectuós amb el medi ambient”. En aquest sentit, assenyalen que a la fabricació s’ha prioritzat l’ús de materials reciclats i s’haapostat per estructures prefabricades per tal d’utilitzar menys energia i menys generació de residus.

A més, l’arquitecta del projecte assenyala que el solar on s’ha construït el tanatori “era un abocador” i estava ple de runes i cúmuls de brossa, els quals l’empresa va haver de retirar i tractar, fent-se càrrec de tota la despesa.

La gerent del tanatori ressalta que el sol fet que els hagin concedit la llicència “és una garantia, perquè s’han de passar tota una sèrie d’informes”. Fins i tot, asseguren, implantaran al crematori un sistema modern de filtratge que suposarà una garantia més. “Tot això hauria de tranquil·litzar els veïns”, conclou Gassió.

Stop Crematori: “El negoci del tanatori és a Barcelona”

“Aquest és un servei que no el necessitem ni el vam demanar”, afirma contundentment la portaveu de la plataforma Stop Crematori, Pilar Raja.

L’oposició veïnal al projecte del tanatori qüestiona que l’equipament sigui beneficiós per a la ciutadania de Sant Adrià i assegura que, tot i les promeses de zones verdes obertes a la ciutadania, es tracta d’un terreny que ha passat de ser públic a privat i que l’empresa només el busca per fer negoci, no només al municipi, sinó, sobretot, a Barcelona.

ESPERANT LA SENTÈNCIA
Des de l’empresa subratllen que la negativa del jutjat que porta el recurs contenciós administratiu a la sol·licitud de mesures cautelars que va fer l’entitat és una mostra que han fet bé les coses.

Però la portaveu de la plataforma considera que el rebuig d’aquestes mesures cautelars en cap cas pot ser considerat com un element favorable per a l’empresa, perquè encara “no hi ha cap dictamen”. No obstant això, tot apunta que abans que hi hagi sentència el tanatori ja estarà en ple funcionament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram